İşgalciler Herson'dan kaçırdıkları aktivisti hapis cezasına mahkûm etti

İşgalci mahkeme, Rus işgal güçleri tarafından kaçırıldıktan 2 yıl sonra sözde casuslukla suçlanan Ukraynalı aktivist İrına Gorobtsova’yı hapis cezasına mahkûm etti.

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2024 23:03
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2024 23:03
https://www.qha.com.tr/

Kremlin güdümdeki sözde Herson Bölge Mahkemesi, 2 yıldan uzun süredir Akmescit’teki tutukevinde yasa dışı olarak alıkonulan Hersonlu aktivist İrına Gorobtsova’yı 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

Rus işgal güçleri Mayıs 2022’de İrına Gorobtsova’yı evinden kaçırdı. Ardından Hersonlu aktivist herhangi bir suçlama ve gelecekteki durumuna ilişkin bir netlik olmaksızın yaklaşık 2 yıl boyunca işgalcilerce alıkonuldu. Mart 2024’te Gorobtsova’ya casusluk suçlamasının yönelttiği öğrenildi. 

Rusya Başsavcılığından 15 Ağustos'ta yapılan açıklamada, Gorobtsova’nın Şubat 2022-Mart 2023 dönemi arasında Ukrayna istihbaratına Rus ordusunun Herson’daki hareketlerine dair bilgi aktardığı iddia edildi. Sözde Herson Bölge Mahkemesinin savcının iddiasını kabul ederek Gorobtsova’yı suçlu bulduğu ve hakkında 10 yıl 6 ay hapis cezası kararı aldığı kaydedildi.

2 YIL BOYUNCA SEBEPSİZ OLARAK ALIKONULDU

Aktivist İrına Gorobtsova, Rusya Mart 2022’de Herson’u işgal ettikten sonra hastane çalışanlarına destek olmak için gönüllü şoför olarak çalışmaya başladı. Rus işgal güçleri tarafından şiddete maruz kalan yerel sakinlere yardım ediyordu. Sosyal medya sayfasında Herson’da işgale karşı düzenlenen barışçıl protestoları ve işgal şartlarındaki yaşam hakkında bilgi veriyordu.

İŞGALCİLER ONLARCA UKRAYNALI AKTİVİSTİ HİÇBİR GEREKÇE OLMADAN ALIKOYUYOR

Ukraynalı insan hakları aktivistlerin verilerine göre, Rus işgali altında bulunan Kırım’daki Akmescit (Simferopol) 2 Numaralı tutukevinde Şubat 2022’den sonra işgal edilen Herson ve Zaporijjya bölgelerinden kaçırılan ve haklarında herhangi bir ceza davası açılmayan en az 86 Ukrayna vatandaşı alıkonuluyor.