İşgalci Rusya, Herson'daki Holodomor anıtlarını yok ediyor

İşgalci Rus yönetimi, geçmişte işlediği suçları örtbas etmek için işgal altına aldığı Ukrayna bölgelerinde, Holodomor kurbanları için dikilen anıtları yok etmeye başladı. İşgalciler, bu şekilde güya "dezenformasyonla mücadele" ettiklerini ileri sürdü.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2023 16:17
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2023 16:17
https://www.qha.com.tr/

1932-1933 yılları arasında Sovyetler Birliği’nin egemenliğindeki Ukrayna’da, eli kanlı diktatör Josef Stalin’in emriyle ortaya konulan kıtlık sebebiyle milyonlarca insan açlıktan hayatını kaybetmişti. Sovyetlerin Ukrayna halkına karşı işlediği bu korkunç suça "açlıkla ölüm" anlamında Holodomor adı verildi.

Sovyet Rusya yönetiminin milyonlarca Ukraynalıyı ölüme sürüklediği sun'i açlık Holodomor, Ukraynalılara boyun eğdirme amacı taşıyordu. Ukrayna'nın komünist rejime karşı direnişini ve Moskova'dan bağımsız bir Ukrayna devleti kurma girişimlerini nihai olarak ortadan kaldırmak için gerçekleştirildi. 

İŞGALCİ RUSYA, HERSON'DAKİ HOLODOMOR ANITLARINI YOK EDİYOR

Putin rejimi, Sovyet yönetimi tarafından işlenen birçok suçu inkar ettiği gibi milyonlarca Ukraynalının ölümüne neden olan Holodomor Soykırımı’nı da inkar ediyor. Bu suçu örtbas etmek için Rus yönetiminin işgal altına aldığı Ukrayna bölgelerinde Holodomor anıtlarını kaldırmaya başladığı bildirildi. İşgalciler, Holodomor anıtlarını ortadan kaldırarak güya manipülasyon ve dezenformasyon ile mücadele ettiklerini ileri sürüyor.

Herson bölgesinde işgal altında bulunan Oleşkı ilçesinde en az 14 anıtın kaldırıldığı aktarıldı.

"RUSYA İÇİN GERÇEK TARİHİ YOK ETMEK NORMAL BİR ŞEY"

Söz konusu bilgileri doğrulayan Herson Bölgesi Konseyi Başkan Yardımcısı Yuriy Sobolevskıy, “Rusya için gerçek tarihi yok etmek normal bir şeydir. Onlar kendi tarihlerini de mümkün olduğu kadar değiştirdiler ve tarihi gerçekleri kendi çıkarları doğrultusunda ustaca manipüle ediyorlar” dedi.

90. YILINDA HOLODOMOR SOYKIRIMI 

1932-1933 yıllarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde, Sovyet idaresinin uygulamaları nedeniyle toplu açlık meydana geldi, milyonlarca insan bu trajedide hayatını kaybetti. Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken, Rusya bunları reddederek Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor.

26 Kasım 1998 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile kasım ayının son cumartesi günü Holodomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi. 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holdomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi için ceza öngören yasa kabul edildi.

Stalin Rusyası’nın gerçekleştirdiği Holodomor Katliamı, uluslararası kamuoyunun da ilgisini çekti. Günümüzde AB, Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Almanya, Çekya, Vatikan, Estonya, Belçika, Fransa, Litvanya, Almanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay ve Peru gibi pek çok ülke, Holodomor’u soykırım olarak tanıdı.