İşgalci Rusların infaz ettiği Ukrayna askerinin kimliği tespit edildi

Rus işgal güçlerinin savaş suçuna imza atarak infaz ettiği Ukraynalı askerin kimliği belli oldu.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2023 16:57
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2023 16:57
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Bölgesel Savunma Kuvvetleri Kuzey (Pivniç) Bölge Komutanlığı, işgalci Rus askerlerin esir aldıktan sonra acımasızca infaz ettiği sırada son sözü "Yaşasın Ukrayna" olan Ukraynalı askerin kimliğine dair açıklama yaptı. Açıklamada işgalciler tarafından kurşuna dizilen silahsız askerin 1980 doğumlu Oleksandr Matsiyevskıy olduğu belirtildi.

Açıklamada, aralarında Matsiyevskıy’ın de yer aldığı 5 Ukraynalı askerin, 30 Aralık 2022 tarihinde Donetsk bölgesindeki Soledar kenti yakınlarında sayıca üstün Rus işgal güçleriyle çatışmaya girdiği ve bir süre sonra onlarla bağlantının kesildiği belirtildi. Bölge Komutanlığından yapılan açıklamada, "O çatışmanın ayrıntılarını bilmiyoruz. Kim ve nasıl hayatını kaybettiği belli değil. Oleksandr’ın nasıl esir düştüğü de belli değil" denildi.

14 ŞUBAT 2023'TE TOPRAĞA VERİLDİ

Daha sonra taraflar arasında ölen askerlerin naaşlarının takasının yapıldığı ve Matsiyevskıy’in cansız bedeninin Ukrayna’ya iade edildiği bildirildi.

Açıklamada, işgalcilerce savaş suçuna imza atarak infaz edilen Ukraynalı askerin, 14 Şubat 2023’te  Çernigiv bölgesindeki Nijın kentinde toprağa verildiği aktarıldı.

İNFAZ EDİLEN UKRAYNALI ASKERİN SON SÖZLERİ “YAŞASIN UKRAYNA!”

İşgalcilerin esir aldıkları Ukrayna askerini kurşuna dizdiği görüntüler sosyal medyada gündem oldu. Videoya tepki gösteren Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, "Kahramanımızın intikamı kaçınılmaz olacak" açıklamasında bulundu.

Ukrayna devlet yetkilileri de olayla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Dmıtro Lubinets, esir askerin vurulmasının Cenevre Sözleşmesi’nin ihlali olduğunu söyledi.

Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, bu video nedeniyle Ukrayna Güvenlik Servisinin savaş yasalarını ve geleneklerini ihlal etme maddesi kapsamında ceza davası açtığını söyledi.