İkinci Ukrayna-Kuzey Avrupa Zirvesi: Beş ülkeden Rus saldırganlığına karşı Ukrayna'ya tam destek

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, bugün Norveç, Danimarka, İzlanda, Finlandiya ve İsveç liderleriyle görüştü. İkinci Ukrayna-Kuzey Avrupa Zirvesi'nde; savunma, politika ve ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi konuları ele alındı ve işgalci Rusya karşısında Ukrayna'ya tam destek sözü verildi.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2023 01:01
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2023 01:01
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ABD ziyaretinin ardından İkinci Ukrayna-Kuzey Avrupa Zirvesi için 13 Aralık 2023 tarihinde Norveç'in başkenti Oslo'ya gitti. Cumhurbaşkanı Zelenskıy; burada Norveç, Danimarka, İzlanda, Finlandiya ve İsveç liderleriyle bir araya geldi. Zirvede savunma, politika ve ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi konuları ele alındı.

Zirveye; Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdóttir ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson katıldı.

İkinci Ukrayna-Kuzey Avrupa Zirvesi'nin ardından liderler ortak basın toplantısında uluslararası kamuoyuna açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy'a gazeteciler, Ukrayna için Batı'dan gelen yardımın azalmasının sorun olup olmayacağı sorusunu yöneltti. Zelenskıy, buna cevaben, "Bizim için tek sorun Rusya Federasyonu ile komşuluk. Geri kalan her şey çözeceğimiz zorluklardan ibaret" dedi.

UKRAYNA CUMHURBAŞKANI, KUZEY AVRUPA ÜLKELERİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Rusya'nın bu yıl cephede herhangi bir zafer elde edemediğini kaydeden Zelenskıy, Rus kuvvetlerinin saldırılarda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yine Ukrayna'nın doğusuna odaklandığını söyledi. Zelenskıy, "Kışın birçok nedenden dolayı her şey yavaşlıyor. Ülkenin doğusunda savunmadan bahsediyoruz çünkü Rus kuvvetlerinin çoğunluğu orada yoğunlaşmış durumda. Orayı defalarca denediler ama geçen yıl Wagner Grubu mağlup oldu. Şimdi oraya çok sayıda asker gönderdiler. Yüz binlerce askeri personelden bahsediyoruz. Dolayısıyla orada en önemli şey onları dizginlemek, yok etmektir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Zelenskıy, basın toplantısında yaptığı konuşmada, Kuzey Avrupa ülkelerinin Ukrayna'ya Rus saldırganlığı çerçevesinde verdiği desteğin diğer ülkeler için örnek teşkil ettiğini kaydetti.

KUZEY AVRUPA ÜLKELERİNDEN UKRAYNA'YA TAM DESTEK SÖZÜ

Basın toplantısında konuşan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, zirvenin sonucunda Ukrayna'ya olan desteğin sürecini kaydetti. Kristersson, "Ukrayna, Avrupa ve küresel güvenlik için kritik bir dönemden geçiyoruz. Ukrayna'ya verilen desteği azaltmak artık bir seçenek değil. Tam tersine, şimdi destekten yararlanma ve Ukrayna'nın başarılı olmasına nasıl yardımcı olacağımıza dair planlarımıza bağlı kalma zamanıdır" değerlendirmesini yaptı.

Kuzey Avrupa ülkelerinin liderleri, Rusya'nın topyekun işgal girişimi ve saldırıları karşısında Ukrayna'ya askeri, mali ve insani desteği sürdüreceklerini teyit etti.