Ukrayna'nın girişimiyle Uluslararası Kırım Platformu çerçevesinde düzenlenen İkinci Karadeniz Güvenlik Konferansı, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da gerçekleştiriliyor. Açılışı 14 Nisan 2024 tarihinde yapılan konferans, 2 gün devam edecek.
Konferansta Rusya’nın Ukrayna'ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısının, Karadeniz ve Azak Denizi bölgeleri ve ötesindeki güvenlik durumu üzerindeki etkisi analiz edilecek, mevcut tehditlere yanıt verme stratejilerini ve bölgesel güvenliğin geleceğini tartışılacak. Ayrıca Ukrayna Barış Formülünün uygulanması da önemli bir tartışma konusu olacak.
RUSYA, 10 YIL ÖNCE UKRAYNA'YA KARŞI SAVAŞ BAŞLATTI
Dün gerçekleşen konferans açılışında konuşma yapan Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Rusya’nın 10 yıl önce Ukrayna’ya karşı savaş başlattığına dikkat çekerek, “Uluslararası toplumun 2014 yılındaki zayıf tepkisi, saldırgan devletin 2022 yılındaki saldırılarının devam etmesine katkıda bulundu. Rusya, diğer şeylerin yanı sıra daha önce işgal ettiği Kırım'ı askeri üs olarak kullanarak Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir işgal başlattı.” ifadelerini kullandı.
RUSYA KARADENİZ'DEKİ SEYÜRSEFER ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ENGELLİYOR
Rusya’nın Karadeniz'deki silahlı kuvvetlerini sadece topyekun bir işgal için değil, aynı zamanda Ukrayna'ya ekonomik baskı uygulamak için de kullandığını belirten Taşeva, Rusya'nın suç teşkil eden söz konusu eylemlerinin küresel sonuçlarına yol açtığını vurgulayarak, “Rusya liman altyapısına ve sivil kargo gemilerine saldırarak Karadeniz'de seyrüsefer özgürlüğünü engelliyor ve küresel gıda güvenliğini tehdit ediyor.” dedi.
Bununla birlikte Taşeva yaptığı konuşmada, filoya sahip olmamasına rağmen Karadeniz bölgesindeki durumu istikrara kavuşturmayı ve Rusya'nın Karadeniz Filosunun üçte birini devre dışı bırakmayı başaran Ukrayna'nın Karadeniz'deki başarılarına da dikkat çekti.
KIRIM DAHİL UKRAYNA'NIN TÜM TOPRAKLARI İŞGALDEN KURTARILMALI
Ayrıca Rusya’nın Kırım başta olmak üzere işgal altında bulunan Ukrayna bölgelerinde insan hakları ihlal etmeye sürdürdüğünü kaydeden Kırım Daimi Temsilcisi, uluslararası toplumuna Ukrayna'ya verilen desteği güçlendirme çağrısında bulunarak, Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın işgal altındaki tüm topraklarının kurtarılması ve bölgedeki kilit ülkelerin ve Avrupa'nın güvenliğin yeniden tesis edilmesine dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.
Uluslararası Kırım Platformu çerçevesinde düzenlenen İkinci Karadeniz Güvenlik Konferansına, 42 ülke ve 8 uluslararası kuruluş temsilcileri katılıyor.