Holodomor Kurbanları, soykırımın 90. yıl dönümünde Ankara’daki Ukrayna Parkı’nda “Bir Hatıra Mumu Yak” etkinliği ile anıldı. Bugün gerçekleştirilen anma etkinliğinde, Holodomor Kurbanları için saygı duruşunda bulunuldu.
Stalin yönetimindeki Sovyetler Birliğinin tarihin kara sayfalarına eklediği Holodomor Soykırımı 90. yıl dönümünde, dünyanın pek çok yerinde düzenlenen etkinliklerle unutturulmadı. 1932-1933 yıllarında Ukrayna halkını suni açlığa iten eli kanlı Stalin yönetimi, yaklaşık 4 milyon insanın ölümüne neden oldu. Tarih kitaplarından Holodomor Soykırımının ismi sildirilse de acısı hafızlardan silinmedi. Holodomor Kurbanları, her sene kasımın son cumartesi günü anılıyor.
HOLODOMOR KURBANLARI ANKARA UKRAYNA PARKI'NDA ANILDI
Rus saldırıları altındaki Ukrayna'da Kıyiv saatiyle 16.00'da etkinlikle anılan Holodomor Soykırımı Kurbanları Ankara da unutulmadı. Ankara Ukrayna Derneği ve Ukrayna Ankara Büyükelçiliği ortaklığında bugün başkentteki Ukrayna Parkı'nda saat 16.45'te "Bir Hatıra Mumu Yak" isimli anma etkinliği düzenlendi. Anma etkinliğine; Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ve eşi Katerına Bodnar, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denıs Zolotaryov, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Başkatibi Oleg Bilıy, KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümer, KTMM üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Ukrayna Ankara Derneği Başkanı Dr. Yuliya Biletska, Ukrayna Dostluk Derneği Sekreteri Mine İmrak, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Derneği Genel Merkezi yönetimi, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı İsmet Yüksel, Ukrain ve Kırım Tatar diasporasından pek çok ismin yanı sıra Türk vatandaşları da katıldı.
"BİR HATIRA MUMU YAK"
Ukrain ve Kırım Tatar diasporasından pek çok ismin yoğun katılım gösterdiği anma programında saygı duruşunda bulunuldu.
Etkinliğe katılanlar, saat 17.00'de Holodomor Kurbanları anısına mum yaktı.
https://youtu.be/QBWC_cXCG6c“HOLODOMOR SOYKIRIMI’NDA KIRIM TATARLARI UKRAYNALILARA ÇOK YARDIM ETTİ”
Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar burada yaptığı konuşmada hem Ukraynalıların hem de Kırım Tatarlarının açlıkla soykırıma maruz bırakıldığını vurguladı. Büyükelçi Bodnar şu ifadeleri kullandı:
"1921'de Kırım'daki soykırımı hatırlayan Kırım Tatarları 1932-33 yıllarındaki Holodomor'da Ukraynalılara yardım etti. Ukraynalılar oradaki soykırımda Kırım'a göç etti. O tarihte yaşanan katliam bugün Ukrayna'da tekrarlanıyor. Rusya şimdi de Ukrayna'da insanları aç, susuz, elektriksiz ve soğukta bırakarak öldürmeyi hedefliyor.1930’lu yıllarda Kırım Tatarları açlıktan kaçmak için evlerini terk eden Ukraynalılara çok yardım etti. Böylece son dönemde dostluklarını ve desteklerini gösterdiler. Bugün tarih kendini tekrar ediyor. 90 yıl önce Ukrayna halkına karşı, 1944’te Kırım Tatar halkına karşı suç işleyen suçlu, yine bize karşı suç işliyor. Yine bizi aç bırakmak istiyor. Bizi karanlığa gömmek, elektriksiz, ısısız, susuz bırakmak istiyor. Bizim boyun eğmemizi istiyor. Ne 1933’te ne 1944’te ne de bugün o suçluya boyun eğeceğiz!”
Ukrayna’daki Rus saldırılarına da değinen Bodnar, “Bugün ortak mücadelemiz hem ön hem arka cephede sonuç veriyor. Ukrayna halkı tüm zorluklara rağmen teslim olmuyor. Biz de bugün Ukrayna’ya dayanışma içinde olduğumuzu gösteriyoruz. Tüm dünya genelinde mumlar yakarak kurbanları anıyor, 1933 ve 1944 yıllarındaki korkunç suçların tekrarlanmasına izin vermeyeceğimizi gösteriyoruz. Bugün Ukrainler ve Kırım Tatarları, bağımsız Ukrayna ve özgür Kırım için ortak düşmana karşı savaşıyoruz” ifadelerine yer verdi.
“ACILARIMIZ ORTAK EMİNİM Kİ ZAFERİMİZ DE ORTAK OLACAK”
Bodnar’ın konuşmasının ardından 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel katılımcılara hitabında şu ifadelere yer verdi:
“Kırım Tatar ve Ukrain halklarının çok ortak noktası var. Birlikte üç yüzyıl boyunca totaliter rejimin baskılarına maruz kaldık. İlk önce Rusya İmparatorluğu, sonra Sovyetler Birliği şimdi de faşist Rusya Federasyonu. Bu ortak yolculuk bizi daha güçlü kılıyor, tarihimiz ve acılarımız ortak, eminim ki zaferimiz de ortak olacak. Şu an Ukrayna halkı ve askerleri sadece Ukrayna geleceği için mücadele etmiyor. Avrupa ve tüm dünyanın geleceği için savaşıyorlar”
Yüksel, Ukrayna ordusunda Kırım Tatarlarının, Ahıska Türkü, Azerbaycan Türkü ve diğer Türk hakları temsilcilerinin yer aldığını belirterek, “Bu yüzden zaferi birlikte Ukrayna’da ve özgür Kırım’da kutlayacağımızdan eminim” dedi.
HOLODOMOR SOYKIRIMI
1932-1933 yıllarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde, Sovyet idaresinin uygulamaları nedeniyle toplu açlık meydana geldi, milyonlarca insan bu trajedide hayatını kaybetti. Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken, Rusya bunları reddederek Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor.
26 Kasım 1998 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile kasım ayının son cumartesi günü Holdomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi. 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holdomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi için ceza öngören yasa kabul edildi.
Stalin Rusyası’nın gerçekleştirdiği Holodomor Soykırımı, uluslararası kamuoyunun da gündemine. Günümüzde Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Vatikan, Estonya, Litvanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay ve Peru, Romanya, Moldova, İrlanda gibi pek çok ülke ve Avrupa Parlamentosu Holodomor’u soykırım olarak tanıdı.