Hollanda’dan Ukrayna'nın İHA planına 400 milyon dolarlık destek

Hollanda, Ukrayna için gelişmiş insansız hava aracı geliştirme programına 400 milyon avro yatırım yapacak ve önümüzdeki aylarda daha fazla F-16 savaş uçağını Ukrayna’ya teslim edecek.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 12:29
https://www.qha.com.tr/

Hollanda Savunma Bakanı Ruben Brekelmans, 6 Ekim 2024 tarihinde Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'e yaptığı sürpriz ziyaret sırasında ülkesinin Ukrayna’nın insansız hava aracı (İHA) geliştirme programı için 400 milyon avro yatırım yapacağını açıkladı. Ayrıca Bakan, F-16 savaş uçaklarını yakın zamanda Ukrayna’ya teslim etme taahhüdünde bulundu.

Bakan Brekelmans, Ukrayna’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov ile bir araya geldi. Ruben Brekelmans ayrıca, her gün işgalci Rus ordusu tarafından bombalanan Harkiv kentini ziyaret etti. 

UMEROV: İŞ BİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRME KONUSUNDA ANLAŞTIK

Görüşmeye dair açıklama yapan Rüstem Umerov, Brekelmans’a ülkesini Ukrayna’ya verdiği destek için teşekkür ettiğini belirterek, “Pilot eğitimi ve uçaklara silah ile yedek parça temini konusu başta olmak üzere havacılık koalisyonu içindeki iş birliğini güçlendirme konusunda anlaştık. Ekiple birlikte ortakları Ukrayna savunma üretimine daha fazla yatırım yapmaya davet ettik.” ifadelerini kullandı.

İHA GELİŞTİRMESİNE 400 AVROLUK YATIRIM

Hollanda Savunma Bakanı Brekelmans, ülkesinin Ukrayna için İHA geliştirme programına 400 milyon avro yatırım yapacağını duyurdu. Bakan, yatırımın yaklaşık yarısının Hollanda'da harcanacağını, geri kalanının ise Ukrayna ve diğer ülkeler arasında paylaştırılacağını sözlerine ekledi.

Brekelmans, "Farklı tipte insansız hava araçlarına odaklanacağız, yani hem keşif insansız hava araçlarına, hem daha savunma amaçlı insansız hava araçlarına, hem de saldırı amaçlı insansız hava araçlarına. Çünkü Ukrayna'nın düşmanın askeri tesisleri hedef almak için daha çok saldırı amaçlı insansız hava araçlarına ihtiyacı olduğunu görüyoruz." şeklinde konuştu.

Savunma Bakanı, geliştirilen İHA'ların başarılı olması halinde üretimin artırılması için daha fazla fon sağlanacağını belirtti.

24 ADET F-16 YAKINDA TESLİM EDİLECEK

Bununla birlikte Brekelmans, Hollanda'nın yakında Ukrayna’ya 24 adet F-16 savaş uçağı daha teslim edeceğini bildirdi ancak net bir tarih açıklamadı.

İlk 6 jet geçen yıl Kıyiv ve Amsterdam arasında yapılan bir anlaşmanın ardından bu yıl ağustos ayında Ukrayna'ya ulaşmıştı.