Herson'da su seviyesi yaklaşık 5 metre yükseldi!

Rusya’nın dün Kahovka Barajı'nı patlatması sonucu Herson bölgesinde bir felaket yaşanıyor. Herson kentinde suların yaklaşık 5 metre yükseldiği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2023 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2023 12:24
https://www.qha.com.tr/

Sivillerin hayatını hiçe sayan terör devleti Rusya, 6 Haziran günü saat 02.30 sıralarında Herson bölgesindeki Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Baraja yakın bulunan yerleşim yerleri kısa süre içinde suya gömüldü. Ukrayna, patlamanın ardından barajın yakınında kontrol altında tuttuğu yerleşim yerlerinden sivilleri tahliye etmeye başladı. Ukraynalı yetkililer dün akşam yaptığı açıklamada, su seviyesinin 24 saat boyunca yükselmeye devam edeceğini belirtti.

HERSON'DA SU SEVİYESİ 5 METRE YÜKSELDİ

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, bu sabah yaptığı açıklamada, Herson’da su seviyesinin 5 metreye kadar yükseldiğini bildirdi. Ukrayna Acil Durumlar Servisi Sözcüsü Oleksandr Horunjıy, “Sabah itibarıyla, kazanın yaşandığı andan bu yana Herson noktasında su seviyesi yaklaşık 5 metre yükseldi.” açıklamasını yaparken Kahovka Barajının yukarısında kalan Nikopol kentinde ise su seviyesinin 2,5 metre düştüğünü belirtti.

Horunjıy, şu ana kadar sel sonucu hayatını kaybeden insanlara dair bir bilginin gelmediğini aktardı.

52 KİŞİ KURTARILDI

Bununla birlikte Ukrayna Acil Durumlar Servisi Başkanı Sergiy Krug yaptığı açıklamada, su altında kalan bölgelerde kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve son bir günde 2’si çocuk 52 kişinin selden kurtarıldığını belirterek, “Kurtarılan her bir hayat büyük bir zaferdir.” ifadelerini kullandı.

Herson Bölge Askeri İdaresi Başkanı Oleksandr Prokudin bu sabah itibarıyla, Dnipro Nehri’nin sağ kıyısında bulunan Herson bölgesinde şimdiden bin 852 evin sular altında kaldığını bildirdi.

İŞGALCİ RUSYA, KAHOVKA BARAJI'NI PATLATTI

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, gece saatlerinde Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, barajın ve hidroelektrik santralin makine dairesinin tamamen yok edildiği ve suların hızla aşağıya doğru aktığı görülüyor. Patlamadan bir süre sonra Kahovka Hidroelektrik Santrali’nin su altında kaldığı bildirildi.

İşgalci #Rusya'nın, #Kahovka Barajı'nı patlatmasının ardından bölgede su altında kalan evler yıkılıyor#Ukraynahttps://t.co/iRFY6x3Ajg pic.twitter.com/1PsN6NUeT0

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 7, 2023

UKRAYNA, TAHLİYE BAŞLATTI

Ukrayna, patlamanın ardından barajın yakınında kontrol altında tuttuğu yerleşim yerlerinden sivilleri tahliye etmeye başladı. Herson Bölge Askeri İdaresi Başkanı Oleksandr Prokudin, Dnipro Nehri'nin sağ kıyısındakı kritik bölgede 16 bin kişinin bulunduğunu aktararak bölgedeki insanlara tahliye çağrısı yaptı.

SU SEVİYESİ 2 METRE YÜKSELDİ

Ukrayna İçişleri Bakanı İgor Klımenko, dün yaptığı açıklamada, 24 yerleşim yerinin su altında kaldığını aktararak; Dnipro’nun sağ kıyısındaki su seviyesinin 2 metre yükseldiğini ve daha 24 saat boyunca yükselmeye devam edeceğini kaydetti.

150 TON MAZOT NEHRE DÖKÜLDÜ

Ayrıca barajın patlatılması sonucu Dnipro'ya yaklaşık 150 ton mazotun döküldüğünü bildiren Klımenko, çevre felaketinin sonuçlarını ortadan kaldırmak için sahaya ekipmanlı özel ekiplerin gönderildiğini duyurdu.