Fransa, Ukrayna ordusunu neden eğitmek istiyor?

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Oleksandr Sırskıy (Oleksandr Syrskyi) Fransa’nın Ukraynalı askerleri eğitmek üzere eğitmenlerini Ukrayna'ya göndereceğini açıklamıştı. Fransa’nın bu girişimi neyi ifade ediyor?

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2024 19:20
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2024 19:20
https://www.qha.com.tr/

TRT Haber, Fransa’nın Ukrayna ordusunu eğitecek olmasına yönelik olarak, 4 Haziran 2024 tarihinde Giresun Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göktürk Tüysüzoğlu ile bir röportaj gerçekleştirdi.

FRANSA LİDERLİK YARIŞINDA

TRT Haber’den Benginur İkbal Akgül'ün sorularını yanıtlayan Tüysüzoğlu, Fransa’nın AB özelinde bir liderlik yarışı içinde olduğuna işaret ederek “Paris, kendisini AB’nin lideri olarak görmeye/göstermeye önem verdiği için, Almanya’nın yolladığı silahlar dışında zaten sahada yer almadığı ya da alamadığı bir denklemde kendi etkinliğini kanıtlamak istiyor.” dedi.

Tüysüzoğlu, Fransa’nın AB çerçevesinde ayrı bir askerî birliğin olması gerektiğini düşündüğünü söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Bu hususta Almanya’nın isteksizliği ve özellikle ABD’nin ve pek tabii Birleşik Krallık’ın NATO’nun pozisyonuna zarar verileceği gerekçesiyle karşı çıkması nedeniyle ileri bir adım atılabilmiş değil. Paris’in Ukrayna özelinde attığı bu adım aynı zamanda Amerikan ve İngiliz müdahaleciliğine paralel bir Avrupa inisiyatifi olarak görülmeli”

RUSYA, “NATO İLE SAVAŞIYORUM” ALGISI OLUŞTURABİLİR

Tüysüzoğlu, TRT Haber’e verdiği röportajında konuyu Rusya açısından da değerlendirdi. Rusya’nın aslında Ukrayna ile değil NATO ile savaştığı yönünde bir imgeyi dünyaya ve özellikle de kendi iç kamuoyuna sunma fırsatı bulacağını ifade ettti.

RUSYA, FRANSA’YI HEDEF ALIR MI?

Tüysüzoğlu, Fransa’nın hedef alınıp alınmayacağı sorusunu ise şu şekilde yanıtladı:

“Yine de Moskova’nın, Fransız askerlerin bulunacağı konuma yönelik doğrudan bir saldırı yapıp onları hedef almasını beklememek gerekir. Avro-Atlantik İttifakı içerisinde kullanabileceği bir çatlak arayan Moskova için Paris’i direkt olarak karşısına almasına yol açacak böyle bir adım atmak anlamlı olmayacaktır.”

 UKRAYNA BAŞKOMUTANI: FRANSA, ASKERİ EĞİTMENLERİNİ UKRAYNA'YA GÖNDERECEK

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Oleksandr Sırskıy (Oleksandr Syrskyi) Fransa’nın Ukraynalı askerleri eğitmek üzere eğitmenlerini Ukrayna'ya göndereceğini açıklamıştı.Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Oleksandr Sırskıy, Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov ile birlikte 27 Mayıs 2024 tarihinde Fransa Savunma Bakanı Sébastien Lecornu ile çevrimiçi bir toplantı gerçekleştirmişti. Toplantıdan sonra açıklama yapan Sırskıy, Fransa’nın askeri eğitmenlerini Ukrayna’ya göndereceğini duyurarak, “İlk Fransız eğitmenlerin eğitim merkezlerimizi ziyaret etmelerine ve altyapıları ile personeli tanımalarına olanak tanıyacak belgeleri imzaladım. Fransa'nın kararlılığının diğer ortakları da bu iddialı projeye katılmaya teşvik edeceğine inanıyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Öte yandan Ukrayna Savunma Bakanlığı, Fransa ve diğer ülkelerle askeri eğitmenlerini kabul etme olasılığı konusunda görüşmelerin sürdüğünü bildirdi. Bakanlık, “Şubat 2024'te, Ukrayna'da yabancı eğitmen kabul etme olasılığına ilgi duyduğumuzu dile getirdik. Halihazırda Fransa ve diğer ülkelerle bu konuyla ilgili görüşmelerimizi sürdürüyoruz." açıklamasında bulundu.

MACRON’UN UKRAYNA’YA ASKER GÖNDERME FİKRİ

Fransa'da 26 Şubat tarihinde düzenlenen Ukrayna'ya destek konulu konferansın kapanışında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Rusya'nın bu savaşı kazanmaması için ne gerekiyorsa yapacağız" demişti. Ayrıca Macron, Ukrayna'ya asker göndermenin ihtimal dışı bırakılmaması gerektiğini ifade etmişti.