Eski siyasî tutsak Leniye Umerova, KTMM'yi ziyaret etti

Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleşen esir takası sonucunda 13 Eylül 2024 tarihinde serbest bırakılan Kırım Tatarı Leniye Umerova, bugün Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) Kıyiv Ofisini ziyaret etti.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2024 17:27
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2024 17:27
https://www.qha.com.tr/

Bir buçuk yıl boyunca türlü gerekçelerle Rusya tarafından haksız yere alıkonulan ve 13 Eylül 2024 tarihinde Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleştirilen esir takası kapsamında serbest bırakılan Kırım Tatarı Leniye Umerova, Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) Kıyiv Ofisini ziyaret etti.

LENİYE UMEROVA KTMM'Yİ ZİYARET ETTİ

Leniye Umerova, KTMM Başkanı Refat Çubarov, yakın zamanda Rus esaretinden kurtulan KTMM Birinci Başkan Yardımcısı Nariman Celal, KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Umerov, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı, KTMM Üyesi Eskender Bariyev, KTMM Üyesi Rıza Şevkiyev, KTMM Üyesi Server Kadırov ile bir araya geldi. Görüşmede Leniye Umerova'nın erkek kardeşi Aziz Umerov da yer aldı.

???? Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleşen esir takası sonucunda 13 Eylül 2024 tarihinde serbest bırakılan Kırım Tatarı Leniye Umerova, bugün Kırım Tatar Milli Meclisinin Kıyiv Ofisini ziyaret etti pic.twitter.com/yp0hdclUFl

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) September 28, 2024

KTMM Başkanı Çubarov, Umerova'nın özgürlüğüne kavuştuğu için mutluluk duyduğunu ifade ettiği konuşmasında, "Özgürlüğe kavuştuğun için çok mutluyuz. Seni ve senin serbest bırakılman için çok çalışan abini de tebrik ediyoruz. Senin özgür bırakılmanı konuşurken elbette Rus esaretinde kalanları da düşünüyor, KTMM olarak bu konuda çalışmaya devam ediyoruz. Biliyorsunuz ki, bir insanın serbest bırakılmasını sağlayacak pek çok faktör olabiliyor. Sizi de, Rus esaretinde kalanların kurtarılması için yaptığımız mücadeleye katılmaya davet ediyoruz." dedi.

Çubarov ziyarete ilişkin olarak yaptığı açıklamada ise "Toplantıda Rus işgalciler tarafından siyasî gerekçeli suçlamalarla hapsedilen 218'den fazla siyasî mahkumu (Kırım sakini) desteklemenin olası yollarını tartıştık" bilgisini verdi.

"KIRIMLI SİYASÎ TUTSAĞIN KURTARILMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ"

Görüşmede Rus esareti altındayken yaşadıklarını anlatan Umerova ayrıca, "Hepinize, beni Rus esaretinden kurtarmaya yardım ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Biliyorum ki bu iş hiç kolay değildi ve sizin ortak çabalarınızla şu an serbestim. Bu çalışmalara öncülük eden abime teşekkür ediyorum. Ayrıca Ukrayna Cumhurbaşkanına (Volodımır Zelenskıy) ve Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliğine teşekkür ediyorum. Nariman Celal'in ve benim serbest bırakılmamın çok önemli bir olay olduğunu belirtmek istiyorum. Umarım yakın zamanda daha çok Kırımlı siyasi tutsak Rus esaretinden kurtarılabilir. Bunun için mücadele edeceğiz." dedi.

KTMM üyeleri Rusya tarafından alıkonulduğu dönem sergilediği tutum ve cesareti için ise Umerova'ya teşekkür etti.

LENİYE UMEROVA KIRIM'A GİRİŞ YAPMAK İSTERKEN ALIKONULDU

Kırım Tatarı Leniye Umerova, kanser hastası olan ve durumu kötüleşen babasını görmek için 4 Aralık 2022’de Kıyiv’den Rus işgali altındaki Kırım’a doğru yola çıktı. Rusya-Gürcistan sınırını geçtikten sonra Rus yetkililer, sözde “rejim bölgesinin kurallarını ihlal” bahanesiyle Umerova’yı yasa dışı olarak alıkoydu.

Umerova, 16 Mart 2023'e kadar Vladikavkaz yakınlarındaki Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinde tutuldu. Rus mahkemesi, Leniye Umerova’yı "devlet sınırını geçme kurallarını ihlal etmekten" suçlu buldu ve 2 bin ruble para cezasına çarptırdı.

KAFASINA TORBA GEÇİRİLEREK KAÇIRILDI

Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinden çıkarken merkezin kapısının önünde bekleyen 4 erkek, kafasına torba geçirerek genç kızı alıkoydu ve Vladikavkaz kentinin bir semtine götürüp bıraktı.

Serbest bırakıldıktan birkaç dakika sonra polis devriyesi Umerova’yı gözaltına aldı. Gözaltı sebebini öğrenmek için polise soru soran Umerova'ya “polise itaatsizlik” suçlaması yöneltildi. Rus mahkemesi, Leniye Umerova hakkında 15 gün tutuklama kararı çıkardı. Leniye Umerova, tutukevinde alıkonulurken hakkında benzer bir dava daha açıldı. 27 Mart’ta aynı mahkeme, Umerova hakkında yine 15 gün tutuklama kararı aldı. 9 Nisan’da Leniye Umerova hakkında yeni bir dava açıldı ve 11 Nisan’da başka bir mahkeme, Umerova hakkında 15 gün tutuklama kararı aldı. 

Ukrayna ile Rusya arasında 13 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşen esir takası sonucu, Kremlin tarafından alıkonulan 26 yaşındaki Ukrayna vatandaşı Kırım Tatarı Leniye Umerova serbest bırakıldı.