Erdoğan ve Zelenskıy, Ukrayna'da devam eden savaştaki son durumu görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile telefonda görüştü. Görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırılardaki son durum ve küresel ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 05.01.2024 23:45
Haber Güncellenme Tarihi: 05.01.2024 23:45
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy bugün telefonda Ukrayna'da devam eden işgal girişimi ve saldırılar ile küresel ve bölgesel meseleleri ele aldı. Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı, gerçekleşen görüşmenin ayrıntılarını bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin hem Ukrayna’da hem de Filistin topraklarında akan kanın durması ve kalıcı barışın sağlanması için yoğun çaba sarf ettiğini dile getirdi.

TÜRKİYE'DEN ATEŞKES VE ADİL BARIŞIN SAĞLANMASI ÇAĞRISI

Diğer yandan, görüşmede Ukrayna'da adil bir barışın sağlanmasının koşulları ve Türkiye'nin rolü ele alındı. Erdoğan, Ukrayna’da bir an önce ateşkesin sağlanması ve barış için faaliyet yürüteceklerini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu noktada Türkiye'nin gereken adımları atmaya ve barış görüşmelerine ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu Cumhurbaşkanı Zelenskıy'a iletti.

Ayrıca görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, tahıl koridorunun yeniden yapılandırılarak çalışması için diplomatik temasları sürdürdüklerini bildirdi. 

"TÜRKİYE'NİN ARABULUCULUĞU, KIRIM TATARLARININ VE RUSYA'DA ESİR TUTULAN HERKESİN SERBEST BIRAKILMASI AÇISINDAN KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, görüşmeye ilişkin ayrıntılı bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın görüşmeye ilişkin mesajı şöyle:

"Savunma da dahil olmak üzere birçok alanda Ukrayna-Türkiye işbirliğinin gücünü yeniden teyit etmek için Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştum. Halihazırda pek çok başarılı ortak projemiz var ve uluslarımızı güçlendirmek için bu yıl daha da fazlasını yapmalıyız. Ortaklığımız; bölgesel güvenlik, Karadeniz'in güvenliği ve küresel ölçekte gıda güvenliği açısından kritik önem taşıyor. Ukrayna'nın deniz ihracat koridoru konusundaki çabalarımıza destek veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türkiye'ye kişisel olarak minnettarım. Koridorumuzdan şimdiden 14 milyonun üzerinde yük ve 500 gemi geçti. Bu önemli bir ekonomik, güvenlik ve jeopolitik başarıdır. Mevcut tüm tehditlere rağmen bölgemizin güvenliğini yeniden sağlayabileceğimizi gösteriyoruz. Ortaklığımızın gücü tüm bölgemize güç veriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ben ayrıca Davos'ta yapılacak olan Barış Formülü danışmanlar toplantısını da görüştük. Toplantıya, Türkiye temsilcisini katılmaya davet ettim. Bu ortak çabalara (şu anda danışmanlar düzeyinde, daha sonra ise liderler düzeyinde) katılan her ülke, uluslararası hukuku işletmenin ne kadar önemli olduğunu kanıtlayacak. Ruslar tarafından çalınan Ukraynalı çocuklar, esirler ve Kırım dahil işgal altındaki topraklarda baskı altında tutulanlar başta olmak üzere hukuka aykırı olarak alıkonulan tüm kişilerin iade edilmesine ilişkin Barış Formülü maddesine özel önem verdik. Türkiye'nin arabuluculuğu, Kırım Tatarlarının ve Rusya'da esir tutulan yetişkinler, çocuklar, savaşçılar ve siviller dahil herkesin serbest bırakılması açısından kritik önem taşıyor."

I just spoke with @RTErdogan to reaffirm the strength of Ukrainian-Turkish cooperation in many areas, including defense. We already have many successful joint projects and must do even more this year to strengthen our two nations. In many ways, our partnership is critical for… pic.twitter.com/wCjf2KuMCg

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 5, 2024

UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 15 Kasım 2022’de katıldığı G20 Zirvesi'nde 10 maddeden oluşan Ukrayna Barış Formülü'nü sunmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, G20 Zirvesi'nde önerdiği barış formülünde; radyasyon ve nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit etmesi konusunda belge imzalanması gibi başlıklardan söz etmişti.