Rusya, Ukrayna'yı tamamen elektriksiz bırakmayı amaçlıyor

Ukrayna Enerji Bakanı German Galuşçenko (Herman Galuşçenko), Rusya’nın Ukrayna’yı tamamen elektriksiz bırakmak istediğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2024 22:27
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2024 22:27
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Enerji Bakanı German Galuşçenko  (Herman Galuşçenko), Rusya’nın yeniden yoğun hava saldırılarına başlaması nedeniyle Ukrayna'daki termik ve hidroelektrik santrallerin büyük zarar gördüğünü ve Ukrayna enerji sisteminin 9 GW'a kadar kapasite kaybettiğini ifade etti.

"DURUM ŞU ANDA 2022-2023 YILLARINA GÖRE ÇOK DAHA KÖTÜ"

Avusturya’nın başkenti Viyana’da devam eden Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu Toplantısı devam ediyor. Toplantıya katılan Ukrayna heyetine Enerji Bakanı German Galuşçenko başkanlık ediyor. Çalışma ziyareti kapsamında Galuşçenko, UAEA’de Avrupa Birliği (AB) üye devletlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

Yapılan görüşmede Galuşçenko, “En büyük hasar termik ve hidroelektrik üretim tesislerinde meydana geldi. Ayrıca iletim sistemi tesisleri önemli ölçüde hasar gördü. Toplam enerji sistemi kaybı 9 GW kapasiteye ulaşmıştır. Durum şu anda 2022-2023 yıllarına göre çok daha kötü. Tüketicilere kısıtlamalar uygulanmaktadır. Kış aylarında oldukça zor bir duruma hazırlanıyoruz." şeklinde konuştu.

Nükleer üretimin Ukrayna için ana kaynak olduğunu vurgulayan Bakan, “Saldırılar artık manevra yeteneklerine odaklanıyor ancak düşmanın hedefi bizi tamamen elektriksiz bırakmak. Nükleer santralin 9 güç ünitesinin tamamının kışın da çalıştırılmasına hazırlanıyoruz, bu bizim hayatta kalma yolumuz." dedi.

Bu bağlamda Galuşçenko, Ukrayna’daki nükleer enerjiyi korumanın, nükleer santraldeki kesintiyi engellemenin ve nükleer ile radyasyon güvenliğini sağlamanın çok önemli olduğunu belirterek, bunların küresel nükleer güvenliğini de etkilediğine dikkat çekti.

Toplantıda, ayrıca Rus işgali altında bulunan Zaporijjya Nükleer Santrali'ndeki duruma ve bir sonraki olası elektrik kesintisi risklerine özel olarak dikkat çekildi.

UKRAYNA ENERJİ SİSTEMİ ZOR DURUMDA

Rusya'nın Ukrayna'nın enerji sistemine yönelik yaptığı büyük çaplı saldırıların ardından Ukrayna Devlet Elektrik Dağıtım İdaresi (UKRENERGO), Ukrayna'nın tüm bölgelerinde kontrollü ani elektrik kesintileri uygulamak zorunda kaldı. UKRENERGO, 14 Mayıs'tan itibaren ani kesintileri uygulamaya başlattı ve 16 Mayıs'tan itibaren tüm bölgelerde, elektrikler belirlenen programa göre kesilmeye başladı. 

Haziran ayında havaların ısınmasıyla elektrik tüketimi arttığı için UKRENERGO tüm bölgelerde elektrik tüketim limitine ulaşıldığını bundan dolayı ülke genelinde ani elektrik kesintilerinin uygulanacağını bildirdi.