Energoatom: Zaporijjya Nükleer Santrali'nde elektrik kesintisi yaşanabilir

Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu Energoatom, Zaporijjya Nükleer Santrali’nin ana yüksek gerilim hattıyla bağlantısının kesildiğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2023 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2023 12:29
https://www.qha.com.tr/

Rus işgali altında bulunan Avrupa’nın en büyük nükleer tesisi Zaporijjya Nükleer Santrali’nin ana yüksek gerilim hattıyla bağlantısı gece saatlerinde kesildi.

Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu Energoatom, 9 Ağustos’u 10 Ağustos’a bağlayan gece, Zaporijjya Nükleer Santrali’nin ana yüksek gerilim hattıyla bağlantısının kesildiğini duyurdu. Bundan sonra Zaporijjya Nükleer Santrali’nin, mevcut tek yedek güç hattına geçmek zorunda kaldığı ifade edildi. Bu hattın da kesilmesi durumunda nükleer santralin elektriksiz kalacağı bildirildi.

Energoatom İcra Müdürü Vekili Taras Tkaç, harici gücün tamamen kaybedilmesi durumunda santralin reaktör soğutucu pompalarının kapatılacağını ve güç ünitesinin doğal sirkülasyon moduna geçeceğini belirterek, “Bu durumda, soğutma pompaları olmadan reaktörün acilen soğutulması gerekmektedir” açıklamasını yaptı. 

UKRAYNA'DAN ULUSLARARASI KAMUOYUNA ÇAĞRI

Tesisin nükleer ve radyasyon güvenliği konusunda hiçbir sorumluluk taşımayan gayrimeşru ve eğitimsiz bir Rus yönetimi tarafından yönetilmesinin Zaporijjya Nükleer Santrali’ni felakete süreklediğine dikkat çeken Energoatom, "Bu nedenle Zaporijjya Nükleer Santrali’nin derhal yasal işletmecisi olan Energoatom’un tam kontrolüne geri verilmesi, ardından tesisin normal çalışma moduna getirilmesi ve tesisin nükleer ve radyasyon güvenliğinin yenilenmesi gerekmektedir. Bunun için tüm uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi gerekmektedir" çağrısını yaptı.

SANTRAL, MART 2022'DEN BERİ RUS İŞGALİ ALTINDA

Rus işgal güçleri, 4 Mart 2022 tarihinde tüm uluslararası normları ihlal ederek Zaporijjya Nükleer Santrali'ni ele geçirdi. Rusya, santrale asker ve askeri teçhizat yerleştirerek nükleer santrali kalkan olarak kullanıyor.

ZAPORİJJYA NÜKLEER SANTRALİ

Zaporijjya Nükleer Santrali, dünyanın dokuzuncu, Avrupa'nın ise en büyük nükleer enerji santrali konumunda. Ukrayna'nın güneydoğusunda, Rus işgal güçlerinin kontrolündeki bölgede yer alan Zaporijjya Nükleer Santrali, ülkeninın dört nükleer enerji santralinden biri. Tesislerin tamamı, Ukrayna'nın toplam enerji ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılıyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA), Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekun savaşı, "bu derece büyük ve yerleşik nükleer enerji programına sahip bir ülkeye yönelik ilk savaş" olarak tanımladı.