En az 177 Ukraynalı savaş esiri Rus esaretinde hayatını kaybetti

Rus esaretinde gördükleri kötü muamele ve işkenceler nedeniyle en az 177 Ukraynalı savaş esiri hayatını kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 15:34
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 15:34
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Savunma Bakanlığı, 24 Şubat 202’den bu yana Rus esaretindeki en az 177 Ukraynalı savaş esirinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Ukrayna Savaş Esirlerine Muamele Koordinasyon Merkezi Temsilcisi Viktoriya Tsımbalyuk, “Ukraynalı savaş esirleri Rus esaretinde ne kadar çok zaman geçirirse o kadar çok ölüme yaklaşıyorlar.” açıklamasında bulundu.

Ukrayna Savunma Bakanlığının verilerine göre Rus esaretinde en az 117 Ukraynalı savaş esirinin yaşamını yitirdiğini belirten Tsımbalyuk, uluslararası kontrolün olmayışının kayıpların doğru bir şekilde hesaplanmasına izin vermediğinden dolayı gerçek sayının muhtemelen daha büyük olduğuna dikkat çekti.

Tsımbalyuk, “Bu teyit ettiğimiz rakam. Ancak tabii ki, Ruslar tüm naaşları iade etmiyor. Ayrıca birçok Ukraynalı askerin esaret altında olduğu Rusya tarafından doğrulanmıyor." ifadelerini kullandı.

24 Şubat 2022’den sonra Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleşen esir takasları sonucu yaklaşık 3 bin 600 Ukraynalı askerin Rus esaretinden kurtarıldığını belirten Tsımbalyuk, “Ancak binlerce Ukrayna vatandaşı Rus esaretinde kalmaya devam ediyor.” dedi.

UKRAYNALI SAVAŞ ESİRLERİN YÜZDE 95’İ İŞKENCE GÖRÜYOR

Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu Başkanı Daniel Bell, Ağustos 2024’te verdiği röportajda Rusya’nın esir aldığı Ukrayna vatandaşlarının neredeyse tamamına işkence uyguladığını aktararak Rus esaretinde işkence uygulamasının yaygın ve sistematik olduğunu ifade etti.

Daniel Bell, “Ukraynalı savaş esirleri ilk sorgulama sırasında işkence görüyor. Metal sopalarla, coplarla darp ediyorlar, acımasızca elektrik veriyorlar. Soyuyorlar. Bu korkunç. Bu, 20 yıllık kariyerim boyunca BM adına esirleri ziyaret ederken gördüğüm en kötü şey. İşkence yaygın ve sistematiktir. Ukraynalı savaş esirlerinin yüzde 95'i işkence gördü ve bu bir savaş suçudur.” şeklinde konuştu.