Danimarka Ukrayna’ya yönelik 19. askerî destek paketini duyurdu

Danimarka, 18 Haziran 2024 tarihinde Ukrayna'nın savunma sanayisine mali destek, F-16 savaş uçakları için ekipman ve Danimarka askerî stoklarından bağışları içeren 19. yardım paketini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2024 15:45
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2024 15:45
https://www.qha.com.tr/

Danimarka Savunma Bakanlığı 18 Haziran 2024 tarihinde yaptığı açıklama ile Ukrayna’ya yönelik 19. askerî destek paketinin detaylarını duyurdu. Paket, Ukrayna'nın savunma sanayisine mali destek, F-16 savaş uçakları için ekipman ve Danimarka askerî stoklarından bağışları içeriyor.

Danimarka Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen, Ukrayna’nın Rus saldırganlığı karşısında ciddi askerî desteğe ihtiyacı olduğuna işaret ederek, "En son bağış paketi sayesinde, Ukrayna'nın savaş alanındaki ihtiyaçlarını burada ve şimdi karşılamak için mümkün olan en fazla desteği sağlıyoruz. Bununla birlikte, Danimarka'nın önümüzdeki 10 yıl boyunca Ukrayna'yı destekleme yönündeki güvenlik taahhüdümüz de var. Bu nedenle, Ukrayna savunma sanayisine yapılan bağışlar için, kısa ve uzun vadede Ukrayna'nın askerî teçhizat üretimini artırmaya yardımcı olacak bir Danimarka modeli oluşturduk."  dedi.

Ayrıca 19. paketin, son iki paket kapsamında tahsis edilen 1,2 milyar Danimarka kronunun (170 milyon doların üzerinde) Ukrayna'nın ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde karşılanması için kullanılmasına olanak tanıyacağı ve ilk projenin yaz aylarında başlayacağı kaydedildi.

DANİMARKA'DAN UKRAYNA'YA F-16 PROGRAMINI GÜÇLENDİREN ASKERÎ DESTEK 

Danimarka  16 Mayıs 2024 tarihinde, Ukrayna’ya yeni askerî yardım paketi sağlayacağını duyurmuştu. Askerî paket, hava savunmasının ve F-16 programının güçlendirilmesini öngörüyor.

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Ukrayna için hava savunma ve topçu odaklı 5,6 milyar Danimarka Kronu (yaklaşık 815 milyon Dolar) tutarında yeni bir askeri bağış paketini açıklamaktan memnuniyet duyuyorum. Aynı zamanda Danimarka Ukrayna’nın savunma sanayisine yatırım olasılığı için daha fazla fon ayırıyor. Danimarka kararlı bir şekilde Ukrayna'nın arkasında duruyor." ifadelerine yer vermişti.

Danimarka, 2023-2028 dönemi için Ukrayna fonu kapsamında 64,8 milyar Danimarka kronu (9 milyar doların üzerinde) askerî yardım ayırmıştı.