Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Cemaat medya kuruluşuna verdiği röportajında Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirme konusunda herhangi bir müzakere fırsatını şu an görmediğini ifade etti. Ayrıca Çubarov müzakerelerin yapılması durumunda, Ukrayna devletinin Kırım’ın geleceğine ilişkin yapılacak tüm toplantılara KTMM'yi de dahil etmesi gerektiğini belirtti.
"UKRAYNA HEYETİNİN BİR PARÇASI OLARAK KTMM DE BU MÜZAKERELERE KATILMALIDIR"
Kırım’ın geleceği konusu müzakere edilirken Kırım Tatar halkının tutumunun dikkate alınmasının önemine vurgu yapan Çubarov şunları kaydetti:
Ukrayna devleti, Kırım'ın işgalinin sona ermesine ilişkin müzakereler yapıldığında Kırım'ın geleceği ile ilgili konular ele alınan toplantılara yerli Kırım Tatar halkının temsili organını mutlaka dahil etmelidir. Ukrayna heyetinin bir parçası olarak Kırım Tatar Milli Meclisi de bu müzakerelere katılmalıdır.
Öte yandan şu an, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirme konusunda herhangi bir müzakere fırsatını görmediğini ifade eden Çubarov, “Şimdi müzakere masasına oturulursa Rusya böyle bir yaklaşımı teşvik etmeye çalışacak; oturup konuşalım diyecek ama müzakere edilmeyecek konuları belirlemek isteyecek. Herson, Donetsk, Luhansk, Zaporijjya bölgelerinde zaten referandum yapıldığını ileri sürerler. Ayrıca Kırım çoktandır Rusya kontrolü altında onu unutalım, bu toprakları bize vermelisiniz derler. Şu anki durumda ben müzakere masasına oturma imkanını görmüyorum. Müzakerenin yapılması olası görünmüyor.” şeklinde konuştu.
"UKRAYNA TUTUMUNUN ARKASINDA DURMAK, ULUSLARARASI HUKUK NORMLARININ ARKASINDA DURMAK DEMEKTİR"
Bu durumda ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna'daki savaşı sona erdirme sözünü nasıl yerine getireceğini hayal edemediğini belirten Çubarov, “Burada şu soru ortaya çıkıyor: Trump, yani ABD ne yapacak? Çünkü onlar bu barışı sağlayacaklarını çok açık bir şekilde ilan ettiler. Peki bunu nasıl başaracaklar? Rusya’nın öne sürdüğü şartların onaylanması, tüm uluslararası sistemin ve ABD başta olmak üzere demokratik ülkelerin dayandığı değerlerin yok edilmesi demektir. Bu, gücün her şeye karar verdiğini kabul etmek olacaktır. Yani bir yenilgi olacaktır. Öte yandan Ukrayna'nın tutumunun arkasında durmak, uluslararası hukuk normlarının üzerinde durmak demektir.” dedi.
Konunun artık sadece Ukrayna’nın güvenliği olmadığını Avrupa ülkelerinin ve küresel dünyanın güvenliğin söz konusu olduğunu vurgulayan KTMM Başkanı, “Şu anda en önemli seçim Avrupalı politikacıların kafasında yapılıyor. Kendilerini sonuna kadar savunmaya, ülkelerini savunmaya, halklarının güvenliğini sağlamaya karar verirlerse, o zaman Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmesine yardımcı olmak için her şeyi yapmalılar. Yani, durumu öyle bir hale getirmek gerekiyor ki, Rusya uluslararası hukukun sınırlarına geri dönmekten kaçamasın. Güvenlik meselesi, en azından Avrupa ülkeleri için, bu savaşın adil bir şekilde sona erdirilmesi meselesidir ve başka bir seçenek yoktur.” ifadelerini kullandı.