Çekya, dondurulmuş Rus varlıklarının bir kısmıyla Ukrayna'ya mühimmat tedarik edecek

Avrupa Birliği'nin (AB) dondurduğu Rus varlıklarından elde edilen gelirin bir kısmı, Çek girişimi kapsamında Ukrayna'ya mühimmat tedarikinde kullanılacak.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2024 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2024 16:07
https://www.qha.com.tr/

Çekya Savunma Bakanı Jana Cernochova, dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen gelirin bir kısmının Çek girişimi kapsamında Ukrayna’ya mühimmat tedariği için kullanılacağını 20 Ağustos 2024 tarihinde açıkladı. Cernochova, "Bu, AB'nin kararıdır. Böylece Ukrayna'nın çok ihtiyaç duyduğu büyük kalibreli mühimmattan yüz binlerce tane daha satın alabileceğiz.” dedi.

Bu durumun müttefiklerin, Çekya'ya ve mühimmat girişimine olan güveninin bir kanıtı olduğunu söyleyen Cernochova, “Bu, Ukrayna'yı desteklemek, ilk olarak Rusya'ya ait olan kaynakları kullanmak ve Avrupa ülkelerinin kamu maliyesini kurtarmak için eşsiz bir fırsattır." ifadelerini kullandı.

DONDURULMUŞ RUS VARLIKLARI UKRAYNA'YA BAĞIŞLANIYOR

Vladimir Putin idaresindeki Rusya, Ukrayna topraklarına yönelik geniş çaplı işgal girişiminden sonra Batı ülkelerinin yaptırımlarıyla karşı karşıya geldi. Banka hesaplarındaki Rus varlıklarını donduran Ukrayna müttefikleri, bu varlıklardan elde edilen kârı Ukrayna'ya aktarma kararı aldı. 

Avrupa Birliği (AB) dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen kârın Ukrayna cephesinde kullanılması için ortak bir kararda buluşmuştu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen"AB Ukrayna'nın yanındadır." ifadesiyle dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen 1 buçuk milyar avronun ilk kez Ukrayna'ya bağışlanacağını duyurmuştu. Von der Leyen bağışlanan miktarın aynı zamanda Ukrayna'nın yeniden inşasında kullanılacağını da söylemişti.