Bulgaristan Parlamentosu, Ukrayna’da 1932-1933 yılları arasında meydana gelen Holodomor’u (suni açlık) Ukrayna halkına karşı yapılan soykırım olarak kabul etti. Karar için 134 milletvekili “evet” oyu kullanırken 25 milletvekili ise “hayır” oyu kullandı.
ZELENSKIY’DEN BULGARİSTAN’A TEŞEKKÜR
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Holodomor’u soykırım olarak tanıyan Bulgaristan Parlamentosuna teşekkür etti. Sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajda Zelenskıy, “1932-1933 yıllarındaki Holodomor'u Ukrayna halkına yönelik bir soykırım olarak tanıdığı için Bulgar Parlamentosuna müteşekkirim. Bu adım, milyonlarca Holodomor kurbanını anıyor ve tarihi adaleti sağlıyor. Bulgaristan'ın dayanışma jesti Ukrayna'da her zaman hatırlanacak” ifadelerini kullandı.
HOLODOMOR SOYKIRIMI
1932-1933 yıllarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde, Sovyet idaresinin uygulamaları nedeniyle toplu açlık meydana geldi, milyonlarca insan bu trajedide hayatını kaybetti. Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken, Rusya bunları reddederek Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor.
26 Kasım 1998 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile kasım ayının son cumartesi günü Holdomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi. 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holdomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi için ceza öngören yasa kabul edildi.
Stalin Rusya’sının gerçekleştirdiği Holodomor katliamı, uluslararası kamuoyunun da ilgisini çekti. Günümüzde AB, Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Almanya, Çekya, Vatikan, Estonya, Litvanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay ve Peru gibi pek çok ülke, Holodomor’u soykırım olarak tanıdı.