Buça'da savaşan Ukraynalı kadınlar: Gündüz öğretmen gece asker

Ukrayna'nın Buça kentinde neredeyse tamamı kadınlardan oluşan "Cadılar Birliği" üyeleri, ellerine silah alma sebeplerini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2024 13:32
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2024 13:32
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'nın Buça kentinde ellerine silah alıp üniforma giyen Ukrayna'nın kadın askerleri, işgalci Rus askerlerinin saldırılarına cevap veriyor. Neredeyse tamamı kadınlardan oluşan ve gönüllü bir hava savunma biriminin parçası olarak faaliyet gösteren "Cadılar", neden üniforma giydiklerini BBC'ye anlattı. 

ERKEKLER CEPHEYE GÖNDERİLDİKÇE KADINLAR ELİNE SİLAH ALDI

Ukrayna ve Rusya arasında 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana devam eden savaşta erkeklerin cepheye gönderilmesinin ardından kadınlar savaş da sahnesinde yerini aldı. "Buça Cadıları" adını taşıyan ve kadınlardan oluşan birim, geceleri Rus işgalcilere karşı savaşırken gündüzleri öğretmen ve doktor gibi kendi işlerinde faaliyet gösteriyor.

Buça Cadıları içerisinde yer alan 51 yaşındaki öğretmen Valentina, kadınların gücüne dikkat çekti. Görevi yapabileceğine inancı tam olan Valentina, “Bu görevi yapabilirim. Ekipmanlar ağır ama biz kadınlar bunun altından kalkabiliriz." ifadelerini kullandı.

"İŞGAL ALTINDA VARLIĞIMIN TAMAMEN ANLAMSIZ OLDUĞUNU HİSSETTİM"

Grubun bir diğer üyesi öğretmen Inna ise görevinin insansız hava araçlarını dinlemek olduğunu belirtti. Inna, görevini "Gergin bir iş ama odaklanmamız, en ufak bir sesi bile duymamız gerekiyor." ifadeleriyle tanımladı. İlk görevinden çıkan Inna, düşüncelerini gülümseyerek "Korkutucu evet ama doğum yapmak da öyle ve ben üç kez doğum yaptım." ifadelerini kullanarak aktardı.

Gündüz kendi işi olan öğretmenliğe döndüğünü belirten Inna; kıyafetlerini, topuklu ayakkabılarını ve makyaj malzemelerini arabasında tuttuğunu, ormandaki işinin bitmesinin ardından hızlıca hazırlanarak derse gittiğini ifade etti. Inna, Ukraynalı kadınların gücünü şu ifadelerle aktardı:

Erkekler gitti ama biz buradayız. Ukraynalı kadınlar neyi başaramaz ki? Biz her şeyi yapabiliriz.

52 yaşında birliğe katılan, Ukrayna'nın savunmasına katkıda bulunmak istediğini aktaran Anya da "İşgal altında varlığımın tamamen anlamsız olduğunu hissettim. Ne başkasına yardım edebiliyordum ne de kendimi savunabiliyordum. Silah kullanmayı öğrenmek istiyordum, böylece bir işe yarayabilirdim." ifadelerini kullandı.