Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna topraklarının tamamına karşı başlattığı işgal girişiminin ardından Türkiye ile Ukrayna arasındaki savunma sanayi işbirliği yükselişe geçti. Savaşın ilk günlerinden itibaren Bayraktar TB2 SİHA'larının gösterdiği başarı adından söz ettirdi. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Türk savunma sanayisine olan ilgisi ve Türkiye ile Ukrayna arasındaki ortaklığa ilişkin demeçleri ile gündem geldi.
UKRAYNA VE TÜRKİYE'DEN HAVA SAVUNMA SANAYİ ALANINDAKİ ORTAKLIK GELECEK Mİ?
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, DefenceTürk ekibine, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı topyekun savaş ve gündemdeki konulara ilişkin açıklama yaptı. Büyükelçi Bodnar, Türk savunma sanayisince geliştirilen KAAN savaş uçağı motorlarının Türkiye Ukrayna arasındaki işbirliğinde üretilmesi için çalışmaların yapıldığını kaydetmişti.
Defence Türk muhabirinin "Bu işbirliği, ATAK 2, ANKA 3, KIZILELMA projeleri gibi alanları kapsıyor mu, yoksa farklı bir şekilde mi ilerliyor?" sorusuna Büyükelçi Bodnar şu şekilde yanıt verdi:
"Bu farklı bir hikaye, çünkü bir dizi imzalanan sözleşme ve anlaşma var. Bu sözleşmeler motor tedarikinde işbirliğini, yeni motorların kutlamasını ve gelecekteki projeler üzerinde çalışmayı kapsıyor. Bazıları şu anda sadece kağıt üzerinde veya bilgisayar ortamında var olabilir, ancak bugün KIZILELMA projesi için motorun gerçekten uçtuğu, başarılı bir şekilde entegre edildiği ve gelecek için umut vaat ettiği kanıtlandı"
"Bu motorun yükseltme çalışmaları ve yeni versiyonlarının oluşturulması muhtemelen gerekecektir ancak bu konu şirketler arası ikili işbirliği meselesidir ve başarılı olacağımıza inanıyoruz. Aynı motorla TUSAŞ’ın iyi umutlar vadeden iyi geliştirilmiş projesi ANKA 3 için de çalışabiliriz. Birkaç hafta önce KAAN ve HÜRJET sunumları sırasında fiziksel olarak gördüm"
"KAAN SAVAŞ UÇAĞI İÇİN KULLANILABİLİR"
"Motor Sich’in aynı şirketinden aynı motora sahip ATAK 2 helikopterinin yanı sıra, potansiyel motor üzerinde çalışmayı da önerdik. Bu motor, hem Ukrayna’da hem de Türkiye’de üretilebilir ve KAAN savaş uçağı için kullanılabilir. Ve bu bizim olmalı çünkü şu anda projede yabancı ülkelerden tedarik öngörülüyor, ancak bu yabancı ülkelerin her zaman açık olacaklarından ve hiçbir koşul koymayacaklarından emin miyiz, hala bir sorun. Bu yüzden kendi ürünlerimiz üzerinde çalışmamız gerekiyor ve Türk savunma üretim sisteminin geliştirilmesi, iç savunma üretiminin nasıl güçlü bir ülke yarattığını gösteriyor. Ukrayna için de aynısı gerekiyor. Türkiye için de aynısı gerekiyor"
"Politik sorunlarımız yok, ancak çok fazla beklentilerimiz var. Bu motor üzerinde birlikte çalışırsak ki bazı hazırlık çalışmalarına zaten başladık, hem faydalı oluruz hem de pazarda satabiliriz. Bence birkaç yıl içinde uluslararası pazarda iyi bilinen F-35 veya bazı Rus ürünleriyle rekabet etmek bile mümkün olabilir"
UKRAYNA'DAN TÜRK YAPIMI KAAN SAVAŞ UÇAĞI ADIMI
Ukraynalı Ivchenko Progress şirketi, Türk savunma sanayii yapımı KAAN savaş uçağının özgün motorunun geliştirilmesi için açılan ihaleye katıldı.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi kapsamında geliştirilecek KAAN savaş uçağı için milli bir turbofan motor geliştirilmesi planlanıyor. SavunmaSanayiST.com sitesinde 29 Mayıs 2023 tarihinde yer alan habere göre kısa süre önce “Ön Tasarım Fazı Projesi” başlatıldı.
SavunmaSanayiST.com tarafından savunma kaynaklarından edinilen bilgilere göre MMU Özgün Motor Geliştirme Programı kapsamında SSB tarafından başlatılan Ön Tasarım Fazı Projesi ihalesine, TRMotor ana yükleniciliğinde TEI ve Ivchenko Progress işbirliği modeli ile teklif sunuldu.