Buğday fiyatları neden arttı?

Rusya'nın son haftalarda Ukrayna'nın Karadeniz limanlarını yeniden bombalamaya başlaması nedeniyle dünyadaki buğday fiyatları yüzde 6 oranında arttı.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 13:44
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 13:44
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde, Rusya'nın Ukrayna'nın Karadeniz limanlarına yönelik saldırılarına yeniden başlaması nedeniyle dünya pazarlarında tahıl fiyatlarının artışına dikkat çekildi. 

ABD'nin New York kentinde toplanan BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna'daki gelişmeleri ele alındı. 21 Ekim 2024 tarihinde tertip edilen toplantıda konuşan Avrupa, Orta Asya, Kuzey ve Güney Amerika İşlerinden Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca, son haftalarda Rusya'nın Ukrayna'nın Karadeniz limanlarına yönelik saldırılarına yeniden başladığını belirtti. Jenca, Rus saldırıları sonucunda 1 Eylül 2024’ten bu yana altı sivil geminin ve limanlardaki tahıl altyapısının zarar gördüğünü kaydetti.

DÜNYADA BUĞDAY FİYATLARI YÜZDE 6 ORANINDA ARTTI

Jenca, bu durumun 1 Eylül ile 14 Ekim arasında dünyadaki buğday fiyatlarının yüzde 6'dan fazla artmasına neden olduğunu vurguladı. Ayrıca, Ukraynalı ihracatçılar için sigorta maliyetlerinin de arttığını belirten Jenca, bunun Ukrayna tarım sektöründe olumsuz etkilere yol açtığını ifade etti.

BM Genel Sekreter Yardımcısı, Karadeniz üzerinden tarım ürünleri ihracatının güvenliğinin ve istikrarının küresel gıda güvenliği açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. 

Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik sistematik saldırılarının bu savaşın en belirgin ve en iğrenç özelliklerinden biri haline geldiğini söyleyen Jenca, “Büyük yıkımlar ve ülke genelinde elektrik ve su kesintilerinin, bu savaşın üçüncü kışı boyunca milyonlarca Ukraynalının yaşam koşullarını kötüleştirmesi bekleniyor.” dedi.

"KARADENİZ'DE SEYRÜSEFER GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI ORTAK HEDEFİMİZDİR"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibıha (Andrij Sybiha), 16 Ekim'de yaptığı açıklamada, Rusya’nın limanları hedef alan saldırılarını artırması nedeniyle Ukrayna'nın Odesa bölgesinin güneyindeki limanlara bir izleme heyeti gönderilmesi talebi çerçevesinde Uluslararası Denizcilik Örgütüne (IMO) başvurduğunu bildirerek, “Karadeniz'de seyrüsefer güvenliğinin sağlanması ortak hedefimizdir ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın (Volodimir Zelenski) temel önceliklerinden biridir.” demişti.