BM, Rus işgal bölgelerindeki insan hakları ihlalleri için harekete geçiyor

BM Genel Kurulu, "Özerk Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri de dahil olmak üzere Ukrayna'nın geçici olarak işgal edilen topraklarında insan haklarıyla ilgili durum" kararını kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2023 10:44
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2023 10:44
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda alınan "Özerk Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri de dahil olmak üzere Ukrayna'nın geçici olarak işgal edilen topraklarında insan haklarıyla ilgili durum" adlı kararın ayrıntılarını duyurdu.

BM, İLK KEZ SİVİL REHİNELERİ İÇEREN BİR KARAR ALDI

BM Genel Kurulunun 19 Aralık 2023 tarihinde aldığı karar ile birlikte Rusya'nın işgal altında tuttuğu bölgelerde gerçekleştirdiği insan hakları ihlalleriyle alakalı alınan 8. karar oldu.

Son alınan kararı, önceki kararlardan ayıran en temel özellik ise geçici olarak işgal edilen tüm bölgeleri kapsaması. Ayrıca 19 Aralık 2023 tarihli karar, Rusya tarafından işlenen suçlara ilişkin olarak güncel gerçekleri içermekle birlikte sivil rehinelerin keyfi ve hukuka aykırı olarak alıkonulmasını içeriyor.

BM Genel Kurulu kararının önemli başlıklarından bir diğeri ise Rusya'da kitlesel ve sistematik bir vaka haline gelen Ukraynalı çocukların kaçırılması konusuna özel vurgu yapması. Karar, kaçırılan Ukraynalı çocukların korunmasını, Ukrayna'ya geri dönmesini ve aileleriyle yeniden birleşmesini amaçlıyor.

BM GENEL SEKRETERİ RAPOR HAZIRLAYACAK

Son alınan BM Genel Kurulu kararı ile Ukrayna'nın geçici olarak işgal edilen topraklarında insan hakları durumunun izlenmesi ve Rusya'nın insan hakları ihlallerinin kapsamlı bir şekilde belgelenmesi sağlanacak. İzleme ve belgeleme faaliyetleri sonrasında ise BM Genel Sekreteri tarafından ilgili rapor hazırlanacak.