Ukrayna'nın Herson bölgesinde işgalci Rusya Kahovka Barajı'nı patlatarak çevrede sel felaketine sebebiyet vermişti. Çok sayıda Ukraynalının evi su altında kalmış, olay dünya basınında büyük yankı uyandırmıştı.
SALDIRI YENİ BİR GIDA KRİZİNE Mİ YOL AÇACAK?
Dünya kamuoyunda yankı uyandıran felakete ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) tepkisini yineledi. BM Yardım Sorumlusu Martin Griffiths, BBC'ye verdiği röportajda barajın patlatılmasının gıda güvenliğini riske attığını söyledi. Griffiths, "Burası bir ekmek sepeti, Karadeniz ve Kırım'a doğru inen tüm bölge sadece Ukrayna için değil, dünya için de bir ekmek sepeti. Gıda güvenliği konusunda zaten zorluk çekiyoruz ama eminim ki gıda fiyatları artacaktır" dedi.
Ukrayna'nın gıda konusunda sorun yaşadığını dile getiren Griffiths, "Bir sonraki hasat için hasat ve ekimde çok büyük sorunlar görmemiz neredeyse kaçınılmaz. Ve bu nedenle göreceğimiz şey, küresel gıda güvenliği üzerinde çok büyük bir etkisi olacak" vurgusunu yaptı.
700 BİN İNSANIN TEMİZ İÇME SUYUNA ERİŞMESİ MÜMKÜN DEĞİL
Ayrıca Ukraynalıların içme suyuna ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Griffiths, 700 bine yakın insanın içme suyu için barajın arkasındaki rezervuara bağlı olduğunu söyledi. Griffiths, temiz suyu olmadan insanların hastalık yaşayabileceğini ve bu hususta en savunmasız olanların çocuklar olduğunu aktardı. Griffiths saldırının Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini ve aynı zamanda uluslararası insancıl hukuka aykırı olduğunu belirtti.
KAHOVKA BARAJI'NIN PATLATILMASI BÖLGEDE HASTALIĞA KAPI ARALAYACAK
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 14 Haziran 2023 tarihli açıklamasında saldırı yüzünden çok sayıda Ukraynalı vatandaşın temiz içme suyuna erişmeyeceğini ve potansiyel salgın hastalığın görülebileceğini kaydetti.
Öte yandan Avrupa Parlamentosu (AP) dün Rusya'yı "savaş suçlusu" olarak nitelendirdi.