BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi: Kahovka Barajı'nın yıkılması binlerce sivili tehlikeye atıyor

Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, Rusya'nın Ukrayna'daki Kahovka Barajı'nı patlatmasıyla ortaya çıkardığı çevre felaketine tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2023 20:37
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2023 20:37
https://www.qha.com.tr/

İşgalci Rusya'nın bu sabah Ukrayna cephe hattında, Dnipro Nehri'ndeki Nova Kahovka Barajı'nı patlatması dünya kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlattığı işgal girişimi ve topyekun saldırılarla, Ukrayna'da kritik altyapı tesislerine zarar verdiğini hatırlattı Ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) de işgalci Rusya'nın sivillere zarar verdiğinin altını çizdi.

"İNSANİ YARDIMA İHTİYAÇ DUYULACAK"

ICRC'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Ukrayna'daki Nova Kahovka Barajı'nın yıkılması, Şubat 2022'den bu yana kritik altyapıya verilen en önemli hasarlardan birisini teşkil ediyor. Dnipro Nehri'nin her iki yakasındaki binlerce insan selden etkileniyor ve hayatları risk altında. Bunların birçoğu evsiz kalacak ve ciddi bir insani yardıma ihtiyaç duyacak" ifadesini kullandı.

Nova Kakhovka destruction is some of the most significant damage to civilian infrastructure since February 2022. As installations containing dangerous forces, dams are specially protected under IHL #Notatarget.

— ICRC Ukraine (@ICRC_ua) June 6, 2023

Açıklamada, Kızılhaç'ın yerel makamlar ve ortak çalışanlarıyla yardım için harekete geçtiği belirtildi. Ayrıca, barajların uluslararası insancıl hukuk kapsamında özel korumaya sahip olduğu anımsatıldı.

"SİVİLLER VE SİVİL ALTYAPI HEDEF ALINMAMALI"

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Ukrayna Temsilciliğinin sosyal medya paylaşımında ise "Kahovka Barajı'nın yıkılması binlerce sivili tehlikeye atıyor, birçoğunu evsiz ve ciddi insani yardıma muhtaç durumda bırakıyor. Siviller ve sivil altyapı hedef alınmamalı" vurgusu yapıldı. 

The destruction of the Kakhovka Dam puts thousands of civilians in danger, leaving many with no homes and in dire humanitarian need. Civilians and civilian infrastructure are #NotATarget! pic.twitter.com/f79AsT8KvT

— OCHA Ukraine (@OCHA_Ukraine) June 6, 2023

İŞGALCİ RUSYA, KAHOVKA BARAJI'NI PATLATTI

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, gece saatlerinde Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, barajın ve hidroelektrik santralin makine dairesinin tamamen yok edildiği ve suların hızla aşağıya doğru aktığı görüldü. Patlamadan bir süre sonra Kahovka Hidroelektrik Santrali’nin su altında kaldığı bildirildi.

#Rusya'nın barajı patlatmasının ardından #Kahovka Hidroelektrik Santrali tamamen suya gömüldühttps://t.co/VlD7dnWwRP pic.twitter.com/RYnbDfOCQr

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 6, 2023

UKRAYNA TAHLİYE BAŞLATTI

Ukrayna, patlamanın ardından barajın yakınında kontrol altında tuttuğu yerleşim yerlerinden sivilleri tahliye etmeye başladı. Herson Bölge Askeri İdaresi Başkanı Oleksandr Prokudin, şu anda Dnipro Nehri'nin sağ kıyısındakı kritik bölgede 16 bin kişinin bulunduğunu aktararak bölgedeki insanlara tahliye çağrısı yaptı. Şu ana kadar bin 300'e yakın vatandaşın tahliye edildiği öğrenildi.