Birleşik Krallık: Silahlarımızın Ukrayna'nın savunmasının bir parçası olarak Rusya'da kullanılması fikrinden kaçınılmayacak

Birleşik Krallık, Ukrayna’ya sağladığı silahların Rus topraklarında, özellikle de Kursk bölgesinde konuşlandırılması konusunda daha açık olma kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2024 10:34
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2024 10:34
https://www.qha.com.tr/

Birleşik Krallık merkezli Sunday Times’in haberine göre, Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer ile Savunma Bakanı John Healey'in Ukrayna’ya sağladıkları silahların Rusya topraklarında kullanımı özellikle de Kursk bölgesinde konuşlandırılması konusunda daha net bir karar aldığı kaydedildi.

Sunday Times’e konuşan kaynak, "Birleşik Krallık silahlarının Ukrayna'nın savunmasının bir parçası olarak Rusya'da kullanılması fikrinden kaçınılmayacak. Bu kritik anda Birleşik Krallık’ın desteği konusunda herhangi bir belirsizlik veya gerginlik istemiyoruz. Ukrayna'nın savunmasına yardımcı olan bir kit bağışladığımız için gurur duymalıyız." ifadelerini kullandı.  

Ayrıca Birleşik Krallık hükumetinin Ukrayna'nın Rusya topraklarının derinliklerindeki askeri hedeflere Storm Shadow füzeleri konuşlandırmasına izin vermekte kararlı olduğunu, ancak Ukrayna'nın füzelerin üretiminde yer alan ortakları Fransa ve ABD'nin pozisyonlarının engel teşkil ettiği belirtildi.

"CHALLENGER 2 TANKLARI"

Birleşik Krallık merkezli haber kanalı Sky News, 15 Ağustos 2024 tarihinde Ukrayna’nın Kursk’a yönelik harekatında, bölgeye İngiliz Challenger 2 tanklarının konuşlandırıldığını bildirmişti.

STOLTENBERG DAHA ÖNCE ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'ya silah sağlayan NATO müttefiklerine, bunların Rusya'daki askerî hedeflere saldırılarda kullanılması yasağını kaldırmaları çağrısında bulunmuştu.

Stoltenberg, 24 Mayıs 2024 tarihinde The Economist’e verdiği röportajda "Müttefiklerin, Ukrayna'ya bağışladıkları silahların kullanımına getirdikleri bazı kısıtlamaları kaldırmaları gerekip gerekmediğini düşünmenin zamanı geldi. Özellikle şu anda, Ukrayna'ya yakın olan Harkiv'de çok fazla çatışma devam ederken Ukrayna'nın bu silahları Rusya topraklarındaki meşru askerî hedeflere karşı kullanma olasılığını reddetmek, kendilerini savunmalarını çok zorlaştırıyor." demişti.

KURSK’TAKİ OPERASYON DEVAM EDİYOR

Ukrayna tarafından Rusya’nın Kursk bölgesine 6 Ağustos 2024 tarihinde başlatılan beklenmedik sınır ötesi operasyon sonrası, bölgedeki çatışmalar devam ediyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Oleksandr Sırskıy (Oleksandr Syrskyi),  Rusya’nın Kursk bölgesindeki 82 yerleşim yerinin Ukrayna ordusu kontrolü altında bulunduğunu duyurmuştu. Uzmanlar, Ukrayna birliklerinin Kursk bölgesinden çıkarılması çabalarının, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda ilerlemesini nihayetinde etkileyebileceğini tahmin ediyorlar.