Kremlin yönetimi, 23-27 Eylül 2022 tarihleri arasında, işgal altında tuttuğu Ukrayna’nın Donetsk, Lugansk, Zaporijjya ve Herson bölgelerinde Rusya’ya bağlanma konulu sözde “referandumlar” düzenledi. Ardından Moskova’da 30 Eylül 2022'de düzenlenen törende, Ukrayna’nın işgal edilen Donetsk, Lugansk, Zaporijjya ve Herson bölgelerinin “Rusya’ya bağlanma anlaşmaları” imzalandı.
Birleşik Krallık, Rusya’nın Ukrayna’ya bağlı Donetsk, Lugansk (Luhansk), Zaporijjya ve Herson bölgelerinde yasa dışı düzmece referandumların düzenlemesinin 2. yıl dönümü vesilesiyle paylaştığı mesajda bir kere daha ilgili oylamaları ve sonuçlarını tanımadığını hatırlattı.
Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelerine yer verdi:
İki yıl önce Rusya, tıpkı 2014'te Kırım'da yaptığı gibi, Ukrayna'nın egemen topraklarının başka bir yasa dışı ‘ilhakını’ düzenleyerek BM Sözleşmesi'ni ihlal etti. Birleşik Krallığın tutumu açık: Donetsk, Luhansk, Herson, Zaporizhzhia ve Kırım Ukrayna'dır.
4 BÖLGEDE SAHTE REFERANDUM
Kremlin yönetimi, 23-27 Eylül 2022 tarihleri arasında, işgal altında tuttuğu Ukrayna’nın Donetsk, Lugansk, Zaporijjya ve Herson bölgelerinde Rusya’ya bağlanma konulu “referandumlar” düzenledi. Kremlin kontrolündeki kukla yönetimlerin açıklamalarına göre sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde oylamaya katılanların yüzde 99,23'ü; sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde yüzde 98,42'si; Herson bölgesinde yüzde 85,05'i; Zaporijjya bölgesinde ise yüzde 93,11'i güya “Rusya’ya bağlanmaya evet” dedi.
Sözde referandum sırasında sözde seçim komisyonu üyelerinin silahlı askerlerle birlikte ev ev dolaşarak herkesi oylamaya katılmaya zorladı. İnsanları kapı önünde hiçbir gizlilik olmadan oy pusulasını doldurmaya zorlayan sözde seçim üyeleri, bunları sadece bir poşete topladı.
İŞGAL BELGESİ MOSKOVA’DA İMZALANDI
Moskova’da 30 Eylül 2022'de düzenlenen törende, Ukrayna’nın işgal edilen Donetsk, Lugansk, Zaporijjya ve Herson bölgelerinin “Rusya’ya bağlanma anlaşmaları” imzalandı. 3 Ekim’de Devlet Duması, 4 Ekim’de ise Rusya Federasyon Konseyi hiçbir hukuki değeri taşımayan söz konusu “anlaşmaları” onayladı.