Avrupa Parlamentosu, 29 Şubat 2024 tarihinde, Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna’nın Rusya'ya karşı savaşı kazanması için Kıyiv’e "ihtiyaç duyulan her türlü desteği" vermesi gerektiği belirtilen kararı kabul etti.
Avrupa Parlamentosu basın servisinden yapılan açıklamaya göre, ilgili karar için 451 milletvekili evet oyu kullanırken, 46 milletvekili hayır oyu kullandı ve 49 milletvekili de çekimser kaldı. Ukrayna'nın kazanması için askeri yardım konusunda “kendi kendine uygulanan” herhangi bir kısıtlama olmaması gerektiğini belirten kararda, AB ve NATO müttefiklerine Kıyiv'e yıllık GSYİH'lerinin en az yüzde 0.25'ine eşit askeri destek sağlamaları çağrısında bulunuldu.
MÜHİMMAT, MERMİ VE FÜZE ÜRETİMİNİ ARTIRMA ÇAĞRISI
Ayrıca AP milletvekilleri AB ülkelerine, üçüncü ülkelerden gelen siparişlere göre öncelik verilmesi gereken Ukrayna'ya mühimmat, mermi ve füze üretimi ve tedariğinin artırılmasını sağlamak için savunma şirketleriyle derhal diyalog başlatma çağrısında bulundu. Bununla birlikte kararda ABD Temsilciler Meclisi'ne Ukrayna için aylardır ertelenen askeri yardım paketini kabul etmesi çağrısı yapıldı.
Kararda, modern hava savunma sistemlerinin, Taurus, Storm Shadow/SCALP gibi uzun menzilli füzelerin, çeşitli top ve mühimmat türlerinin yanı sıra insansız hava araçları ve silahların sağlanmasının Ukrayna için özellikle önemli olduğuna dikkat çekildi.
SAVAŞ AVRUPA'DAKİ JEOPOLİTİK DURUMUNU DEĞİŞTİRDİ
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekun işgal girişiminin Avrupa'daki jeopolitik durumu kökten değiştirdiğini belirten milletvekilleri, Ukrayna'yı desteklemenin asıl amacının savaşı kazanması olması gerektiğini kaydederek, bunun gerçekleşmemesi halinde ciddi sonuçların ortaya çıkacağı uyarısında bulundular. Ayrıca kararda, diğer otoriter rejimlerin saldırgan bir dış politika izleme seçeneklerini değerlendirmek için durumun gidişatını dikkatle izlediklerini vurguladı.
Yanı sıra kararda, AB tarafından dondurulan Rus devlet varlıklarına el konulmasına ve bu varlıkların Ukrayna'nın yeniden inşası ile savaş mağdurlarının tazmin edilmesi için kullanılmasına izin verecek sağlam bir yasal rejimin oluşturulmasının aciliyeti vurgulandı.
YAPTIRIM POLİSTİKASINI SÜRDÜRME VE GENİŞLETME ÇAĞRISI
AB'yi Rusya ve müttefiki Belarus'a yönelik yaptırım politikasını sürdürmeye ve genişletmeye çağrısının da yer aldığı kararda, Moskova'ya AB'nin kısıtlayıcı önlemlerini aşmasına yardım eden tüm ülkeleri, şirketleri ve bireyleri kınayarak, bu yıkıcı eylemlerin AB düzeyinde suç sayılması gerektiğini ifade edildi.