Dondurulmuş Rus varlıklarıyla Ukrayna'ya kredi verilmesi onaylandı

Avrupa Parlamentosu, dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen gelirleri kullanarak Ukrayna'ya 35 milyar avro kredi verilmesini kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 20:24
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 20:24
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Parlamentosu (AP), Ukrayna Kredi İş Birliği Mekanizmasının oluşturulması ve olağanüstü makro-finansal yardım sağlanmasına ilişkin kararı destekledi. Karar, 2025 yılında Ukrayna'ya 35 milyar avro kredi verilmesini ve geri ödemelerin Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının getirileriyle gerçekleştirilmesini öngörüyor.

518 EVET OYU KULLANILDI

Fransa'nın Strazburg kentinde bugün gerçekleştirilen AP Genel Kurul oturumunda yapılan oylamada, ilgili karar için 518 "evet" ve 56 "hayır" oyu kullanıldı. 

Karara göre, yeni kurulacak olan Ukrayna Kredi İş Birliği Mekanizması ile Avrupa Birliği'nde (AB) bulunan dondurulmuş Rusya Merkez Bankası varlıklarından elde edilecek gelirler Ukrayna'nın kullanımına sunulacak.

Girişim kapsamında AB ve G7 ortaklarından Ukrayna'ya sağlanacak olan kredilerin, Rusya'nın 2022 yılında başlayan geniş çaplı Ukrayna işgal girişimi sonrasında Batı ülkelerinde dondurulan varlıklardan sağlanan gelirle geri ödenmesi öngörülüyor.

RUS VARLIKLARDAN ELDE EDİLEN GELİR UKRAYNA İÇİN KULLANILACAK

G7 ülkelerinin liderleri, haziran ayında Rusya'nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen kârları teminat olarak göstererek, Ukrayna'ya 50 milyar dolar (yaklaşık 45 milyar avro) kredi sağlanması konusunda anlaşmaya vardı.

Rusya Ukrayna’ya geniş çaplı işgal saldırısı başlattığı 24 Şubat 2022’den bu yana Batı ülkeleri yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığını dondurdu. Bu tutarın yaklaşık 200 milyar doları AB ülkelerinde bulunuyor. Dondurulan varlıklar, her yıl milyarlarca dolar faiz geliri sağlıyor. Başta ABD olmak üzere G7 ülkeleri bu geliri Ukrayna'yı desteklemek için kullanmak istiyor.