Ukrayna'nın 33. bağımsızlık yıl dönümü Ankara'da kutlandı

Ankara'da Ukrayna'nın 33. bağımsızlık yıl dönümüne atıfla yoğun bir katılıma sahne olan resepsiyon tertip edildi.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2024 01:54
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2024 01:54
https://www.qha.com.tr/

Mustafa KOÇYEGİT QHA Ankara

Türkiye'nin başkenti Ankara'da, Ukrayna Büyükelçiiği tarafından düzenlenen resepsiyonla ülkenin 33. bağımsızlık yıl dönümü kutlandı. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ve eşi Katerına Bodnar'ın ev sahipliğindeki resepsiyon, üst düzey katılıma sahne oldu. Resepsiyona; Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 22. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Bülent Arınç, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Kırım Müftüsü Ayder Rüstemov ile Türkiye'de bulunan yabancı misyon temsilcileri, askeri ataşeler, Kırım Tatar diasporasından ve basından temsilciler katılım gösterdi.

"RUSYA 600 UKRAYNALI ÇOCUĞU ÖLDÜRDÜ VE BİN 600’ÜNÜ YARALADI"

Resepsiyon, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü topyekûn işgal girişiminde hayatını kaybeden masum sivil ve askerlerin aziz hatırası için saygı duruşu ve ardından Ukrayna ve Türkiye Cumhuriyeti millî marşlarının okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşması, Ukrayna Büyükelçisi Vasıl Bodnar tarafından yapıldı. Ukrayna'nın verdiği bağımsızlık mücadelesinin önemine vurgu yapan Büyükelçi Bodnar konuşmasında şunları ifade etti:

Bugün Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü'nü kutluyoruz. Bağımsızlık, bugün Ukraynalılar için çok şey ifade etmekte, varlığımızın anlamını oluşturmakta. Rusya hâlâ devam eden bir savaş başlattı. Moskova cephede saldırılarını sürdürüyor, şehirlerimizi vuruyor, sivillerimizi öldürüyor. Neredeyse bin gündür çocuk hastanelerinin, rehabilitasyon merkezlerinin, enerji santrallerinin ve elektrik şebekelerinin sürekli bombalanmasına tanık oluyoruz. Rusya sistematik olarak Ukraynalıları karanlığa ve kesintisiz hava saldırı alarmlarına sürüklemeye çalışıyor. Şubat 2022'den bu yana binlerce eğitim tesisi tahrip edildi veya yıkıldı. 6 binden fazla sivil yapı saldırıya uğradı. Rusya 600 Ukraynalı çocuğu öldürdü ve bin 600’ünü yaraladı. 19 bin çocuk kaçırıldı. Her Rus saldırısının ardından binlerce şehir ve kasabamızda ciddi elektrik kesintileri yaşanıyor. Her şeye rağmen hayattayız ve savaşıyoruz, işgale karşı mücadele sergiliyoruz! Boyun eğmiyoruz! Her zamankinden daha güçlü oluyoruz! Ukrayna’nın direnişi ve yardımlarınız, ışığı geri getirdi! Ukrayna'ya adanmış her türlü yardım, katkı, destek ve dayanışma için son derece minnettarız. Her birinize teşekkür ederiz!

"SİZ VE PEK ÇOK İYİ İNSAN SAYESİNDE HASTANE ŞU ANDA ÇALIŞIYOR"

"Geçen yıl sizlerden Ukrayna First Lady'si Olena Zelenska'nın İzyum'da Ruslar tarafından yıkılan çocuk hastanesini yeniden inşa etme girişimini desteklemenizi rica etmiştik. Siz ve pek çok iyi insan sayesinde hastane şu anda çalışıyor" diyen Vasıl Bodnar, Ukraynalı çocuklar için her düzeyde yardımların sürdürülmesini rica etti.

Büyükelçi Bodnar konuşmasında; Ukrayna’da gönüllü hizmet sunan, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü topyekûn işgal girişimi ve saldırıların başlamasından bu yana Rus füzelerinin hedefi olan Ukraynalı çocukları düzenli olarak ameliyat eden ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın kararı ile "Kurtarılan Hayat" madalyası ile ödüllendirilen Prof. Dr  Hakan Ağır'a ayrıca değindi. Bodnar, "Kendisi gönüllü olarak Ukrayna'da Rus saldırılarından zarar gören çocuklara yardım etmek için çalışıyor. Hem savaştan önce, hem de günümüzde bize destek olmaya ve her ay farklı şehirlerdeki Ukraynalı çocuklara yardım etmek için Ukrayna'yı ziyaret etmeye devam ediyor. Teşekkürler Sevgili Hakan Bey!" dedi.

"ZAFER BAYRAĞININ TÜM UKRAYNA ÜZERİNDE DALGALANMASINI SAĞLAMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPIYORUZ!"

Türkiye'nin Ukrayna'ya verdiği desteği bir kez daha vurgulayan Ukrayna Büyükelçisi, konu hakkında şu cümleleri kullandı:

Şu anda Ankara ve Antalya'da 250 Ukraynalı yetim çocuğa gerekli tüm bakım ve yardım sağlanmaktadır. Bu yıl ikili iş birliğimizin diğer alanlarında da aktif bir yıl oldu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy mart ayında önemli görüşmeler için Türkiye'yi ziyaret etti. Çok sayıda önemli ziyaret ve toplantı gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın haziran ayında İsviçre'de düzenlenen Birinci Barış Zirvesi'ne katılımına kıymet veriyor, Türkiye'ye Bildiri'ye katıldığı için teşekkür ediyoruz. Hepinizden hâlâ bunu düşünen başkentleri Zirve Bildirisi'ne katılmayı teşvik etmenizi ve savaşı durdurmak için bir katkı daha sağlamınızı rica ediyoruz. Türkiye'nin Ukrayna Barış Formülü'nün uygulanması ve Gıda Güvenliği ayağına öncülük etmesi için katılımının devam edeceğini umuyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan birkaç gün önce 4. Uluslararası Kırım Platformu Zirvesi'nde konuştu. Kırım'ın Ukrayna'ya ait olduğunu ve uluslararası hukukun Kırım'ın Ukrayna'ya geri verilmesini gerektirdiğini açıkça ifade etti. First Lady Emine Erdoğan, Çocukluğun Korunması ve Çocuklara Güvenli Bir Gelecek Sağlanması amacıyla düzenlenen First Lady'ler Zirvesi'ne katıldı. Bu ilkeli duruşu, net ve güçlü pozisyonu son derece takdir ediyor ve önemsiyoruz. ONUR ve BAYKAR gibi halihazırda Ukrayna'da bulunan Türk şirketlerinin çalışmalarını takdir ediyor ve diğerlerini de onlara katılmaya ve Ukrayna pazarını kendileri için keşfetmeye çağırıyoruz. Yeniden inşa çalışmalarına katılın! Işığı geri getirin ve geleceğe birlikte bakın! Serbest Ticaret Anlaşması geliyor. Bu yeni koşullar, yeni projeler, yeni fırsatlar demek. Şansınızı kaçırmayın! Önde gelen Türk savunma şirketleri ile iş birliğimizi sürdürüyoruz ve ortaklığımıza değer veriyoruz. İki korvet ve çok sayıda Bayraktar çok görünür sonuçlar. Zafer bayrağının tüm Ukrayna üzerinde dalgalanmasını sağlamak için mümkün olan ve olmayan her şeyi yapıyoruz!

"TÜRKİYE'DEN GİDEBİLİRİM AMA TÜRKİYE KALBİMDEN ASLA GİTMEYECEK"

Yaklaşık olarak 3 yıldır Türkiye'de bulunduğunu anımsatan Bodnar, sözlerini şöyle tamamladı:

Büyük ihtimalle bu benim Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi olarak görev süremdeki son resepsiyonum olacak. Türkiye'den gidebilirim ama Türkiye kalbimden asla gitmeyecek. Bu güzel ülkeyi seviyorum; Türk insanını seviyorum ve neredeyse sizden biri oldum! Misafirperverliğiniz, deneyimler, desteğiniz, tavsiyeleriniz ve sabrınız için çok teşekkür ederim. Yaşasın Ukrayna, yaşasın Türkiye!

"UKRAYNA'NIN KALBİMİZDE ÇOK ÖZEL BİR YERİ VAR"

Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü'nü kutladığı konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ve iyi dileklerini iletti. Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin ve iki ülke arasındaki dostluğun giderek güçlendiğini vurgulayan Bakan Işıkhan, Türkiye'nin; Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını desteklemeye devam edeceğinin altını çizdi. İşgalci Rusya'nın Ukrayna'da gerçekleştirdiği topyekûn işgal girişimine atıf yapan Bakan, Ukrayna'nın davasında haklı olduğunu ve uluslararası hukuk çerçevesinde Türkiye'nin her türlü desteği vereceğini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti olarak bu özel günü daha güvenli ve müreffeh bir Ukrayna'da kutlamayı sabırsızlıkla beklediklerini belirten Bakan Işıkhan, "Komşumuz, stratejik ortağımız ve dostumuz olan Ukrayna'nın kalbimizde çok özel bir yeri vardır. Ukrayna'nın 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana Ukrayna ile ilişkilerimize büyük önem veriyoruz. 2011 yılında ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine çıkardık. Bugün 10 yıldan fazla bir süre sonra ülkelerimiz arasındaki iş birliği benzeri görülmemiş bir seviyeye ulaşmıştır. Özellikle son birkaç yıldır iş birliğimiz geniş bir yelpazede ivme kazanmıştır. Serbest Ticaret Anlaşması'nın onay sürecinin tamamlanmasıyla ülkeler arasındaki stratejik ortaklığın yeni bir boyuta taşınacağına inancımız tamdır. Stratejik ortaklığımız çerçevesinde Ukrayna'nın yeniden yapılanma sürecinde de aktif rol almayı umuyoruz. Ukrayna'da halihazırda varlık gösteren ve önemli bir bilgi ve tecrübe birikimine sahip Türk müteahhitlik firmalarının bu zorlu süreçte büyük katkı sağlayabileceğine inanıyoruz. Türkiye ile Ukrayna arasındaki iş birliği ve dostluğun uzun vadede giderek güçleneceğinden kimsenin şüphesi yoktur. Bu vesileyle, Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını desteklemeye devam ettiğini bir kez daha ifade etmek isterim. Ukrayna'nın davasında haklı olduğu bu savaşın sona ermesi için, uluslararası hukuk çerçevesinde elimizden gelen tüm desteği vermeye devam edeceğiz. Ukrayna'da, daha güvenli ve müreffeh koşullar altında bu özel günü kutlamayı da sabırsızlıkla bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

PROF. DR. HAKAN AĞIR'A "KURTARILAN HAYAT" MADALYASI TAKDİM EDİLDİ

Açılış konuşmaları sonrasında Büyükelçi Bodnar, Rus saldırıları neticesinde yaralanan Ukraynalı çocukları gönüllü olarak ameliyat eden Prof. Dr. Hakan Ağır'a Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın kararı ile verilen "Kurtarılan Hayat" madalyasını takdim etti.

Resepsiyonda Ukraynalı “B&B Project" müzik grubu tarafından konser icra edildi. Grup, davetlilere Ukrayna kültüründen seçme eserlerin ve İzmir Marşı'nın yer aldığı müzik ziyafeti sundu.

Ukrayna'nın bağımsızlığının 33. yılının büyük bir coşkuyla kutlandığı resepsiyona; Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Tatar Milli Meclis (KTMM) Üyesi ve Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği Başkanı Doç. Dr. Gayana Yüksel, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Derneği Genel Başkan Yardımcısı İsmet Yüksel, Kırım Derneği İstanbul Şube Başkanı Celal İçten, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Recep Şen, Kırım Derneği Konya Şube Başkanı Mustafa Sırrı Demirel, Romanya Dobruca Kırım Göçmenleri Derneği Başkanı Metin Gündoğdu, Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin, Kırım Ailesi kurucusu Anife Kurtseitova, Cıyın Ansambli'nin eğitmeni Evelina Kemileva, Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Celil Sümer, EkoAvrasya Başkanı Hikmet Eren, Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkiye İrtibat Bürosu Müdürü Esma Kasar ve çok sayıda davetli katıldı.

UKRAYNA BAĞIMSIZLIK GÜNÜ

Egemenliğini korumak için, terörist devlet Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimine karşı 30 aydır mücadele eden Ukrayna bugün 33. Bağımsızlık Günü’nü kutluyor ???????? pic.twitter.com/FiJohLJ3YY

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) August 24, 2024

Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Parlamentosu 24 Ağustos 1991 tarihinde, Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan eden belgeyi kabul etti ve 1 Aralık 1991 tarihinde düzenlenen referandumda Ukraynalıların yüzde 90’ı Ukrayna’nın bağımsızlığı için oy verdi.

İşgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi nedeniyle Ukrayna bu yıl da Bağımsızlık Günü'nü savaşın gölgesi altında kutluyor.