ABD'den Ukrayna’ya 125 milyon dolarlık yeni askerî yardım!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ukrayna'ya göndereceği yaklaşık 125 milyon dolar değerinde yeni askerî yardım paketini bugün açıklayabilir.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2024 10:40
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2024 10:40
https://www.qha.com.tr/

Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya yönelik başlatmış olduğu topyekûn saldırı ve işgal girişiminden bu yana ABD, Ukrayna’ya yönelik askerî yardım paketleri sağlamaya devam ediyor.

ABD, Ukrayna'ya yaklaşık 125 milyon dolar değerinde yeni bir askerî yardım paketi gönderecek. ABD'li yetkililer, yeni yardım paketinin hava savunma füzeleri, Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemleri (HIMARS) için mühimmat, Javelins tanksavar füzesi ve diğer tanksavar füze sistemlerini içerdiğini kaydetti. Ayrıca pakette Anti-İnsansız Hava Aracı (İHA) ve elektronik harp için sistemler ve ekipmanlar, 155 mm ve 105 mm top mermileri, araçlar ve diğer ekipmanların da yer aldığı belirtildi.

Yeni askerî yardım paketinin resmî duyurusunun Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü'nden önce bugün yapılması bekleniyor. Ukrayna, her yıl 24 Ağustos tarihinde Bağımsızlık Günü’nü kutluyor.

ANTİ-İHA SİSTEMLERİ NEDİR?

Anti-İHA Sistemler, genellikle potansiyel saldırıları önlemek ve İHA’ları tespit ederek etkisiz hale getirmek için kullanılan sistemlere verilen genel isimdir.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 29 Temmuz 2024 tarihinde Ukrayna Güvenlik Yardım Girişimi (USAI) fonundan 1,5 milyar dolarlık güvenlik yardımı ve Beyaz Saray’ın da başkanlık yetkisi dahilinde 200 milyon dolar yardımı Ukrayna'ya sağlayacaklarını duyurmuştu. Açıklamada yardım paketinin Ukrayna'ya hava savunma önleyicileri, roket sistemleri ve topçular için mühimmat ve tanksavar silahları dahil olmak üzere temel yetenekleri kapsadığı ifade edilmişti.