ABD: Ukrayna'ya devredilen silahların çalındığına dair hiçbir kanıt bulunmadı

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Patrick Ryder, şu anda Ukrayna'ya devredilen gelişmiş konvansiyonel silahların yanlış ellere geçtiğine dair güvenilir bir kanıtın bulunmadığını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2024 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2024 15:35
https://www.qha.com.tr/

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın askeri yardım amacıyla ülkeye gönderilen silahların muhasebesi ve envanteri hakkında kendilerine eksiksiz bilgi sağladığına dikkat çekti. Pentagon, 11 Ocak 2024'te yaptığı açıklamada, şu anda Ukrayna'daki Amerikan silahlarının çalındığına veya yanlış ellere geçtiğine işaret eden güvenilir bir kanıtın bulunmadığını açıkladı.

ABD SAVUNMA BAKANLIĞI DENETİM OFİSİNDEN DİKKAT ÇEKEN RAPOR

Önceki gün ABD basınında, ABD Savunma Bakanlığı Denetim Ofisinin Ukrayna'ya nakledilen silahlarla ilgili raporuna yer verildi. Raporda, ABD Savunma Bakanlığının Ukrayna'ya nakledilen yaklaşık 40 bin silah hakkında tam olarak veri sağlayamadığı bildirildi. Bu silahların maliyetinin, yaklaşık bir milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam, ABD'den Ukrayna'ya sağlanan 50 milyar dolarlık askeri yardımın yüzde 2'sine karşılık geliyor.

Söz konusu raporun dikkatle izlenmediği takdirde, Ukrayna'ya gönderilen silahların çalınma ya da başka ülke ve gruplara gönderilme riskinin olduğu dile getirildi..

“UKRAYNA, SAĞLADIĞIMIZ EKİPMANA DAİR BİLGİLERE TAM ERİŞİM SUNDU”

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Patrick Ryder, dün düzenlediği basın toplantısında ilgili raporu değerlendirirken şu açıklamada bulundu:

“Ukraynalıların, sağladığımız ekipmanlarla ilgili bilgilere benzeri görülmemiş tam bir erişim sunduğunu unutmamak önemlidir. Böylece raporlama ihtiyacımızı tam olarak anlıyorlar ve destekliyorlar.”

Bu bağlamda Sözcü Ryder, şu an için, "ABD tarafından sağlanan modern konvansiyonel silahların Ukrayna'dan yasa dışı olarak çıkarıldığına dair inandırıcı bir kanıt bulunmadığını" vurguladı.

RUSYA, DEZENFORMASYON YAYIYOR!

Silah satışı veya bunların diğer kullanımı iddialarına ilişkin bilgilerin Rusya’nın yaydığı birer dezenformasyon olduğuna dikkat çeken Ryder, “Ukraynalıların silahları savaş alanında nasıl kullandığını görüyoruz. Sağlanan ekipmanları etkin bir şekilde kullandıklarını görüyoruz." dedi.