ABD, Ukrayna’ya 20 milyar dolar kredi sağlayacak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ukrayna'ya dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilecek gelirle geri ödenmek üzere 20 milyar dolar kredi sağlayacak.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2024 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2024 11:40
https://www.qha.com.tr/

ABD, G7 kapsamında Ukrayna'ya, dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilecek gelirle geri ödenmek üzere 20 milyar dolara kadar kredi desteği vermeye hazırlanıyor. G7 ülkeleri, 50 milyar dolar değerindeki kredinin çerçevesi hakkında aylardır görüşmeler yapıyor. Avrupa Birliği (AB) Rus varlıklarının en az üç yıl boyunca dondurulmasına ilişkin kararı alamadığı için ABD’nin katkısı ilk beklentilerin altında olacak.

ABD merkezli Financial Times gazetesinin bildirdiği üzere Vaşington, ilk etapta G7 ülkelerine yaklaşık 20 milyar dolar değerinde bir fon sağlayacak.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası toplantılarına katılmak üzere 25 Ekim 2024 tarihinde Vaşington’da bir araya gelecek G7 maliye bakanlarının, kredi tahsisi ve yapısı konusunda bir açıklama yapması bekleniyor.

Ayrıca ABD'nin geri ödeme ayrıntılarını hem kongre üyeleriyle hem de Ukrayna ile görüşmeye devam etmesi nedeniyle henüz bir anlaşmaya varılamadı.

RUS VARLIKLARINA YÖNELİK YAPTIRIM ÜÇ YILA KADAR UZATILAMADI

Rusya merkez bankasına ait dondurulmuş varlıkların çoğu AB'de tutuluyor. Dondurulmuş Rus varlıklarının yılda yaklaşık 3 milyar avro gelir getirisi sağlacağı tahmin ediliyor. Ancak Macaristan, AB'nin Rus varlıklarına uygulanan yaptırımların üç yıl daha uzatılması kararını onaylamamıştı.