ABD Temsilciler Meclisine, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü geniş çaplı savaş sırasında gerçekleştirdiği eylemlerin soykırım olarak tanınmasını öneren yeni bir karar tasarısı sunuldu.
İKİ PARTİDEN DESTEK
Ukrayna'nın Vaşington (Washington) Büyükelçisi Oksana Markarova, 7 Ocak’ta sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada ABD Temsilciler Meclisine, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş sırasında gerçekleştirdiği eylemlerin soykırım olarak tanınmasını öneren yeni bir karar tasarısı sunulduğunu duyurarak ilgili tasarının, yeni Kongreye Ukrayna ile ilgili sunulan ilk belge olduğunu belirtti. Karar tasarısının Temsilciler Meclisi üyelerinden oluşan iki partili bir grup tarafından sunulduğu belirtildi.
Tasarıda yer alan önsöz kısmında, Rusya'nın geniş çaplı savaş sırasında gerçekleştirdiği; sivil halka yönelik saldırılar, doğumhaneler ve sağlık kuruluşlarının bombalanması, çocuklar dahil yüzbinlerce Ukraynalıyı Rusya'ya ve işgal altındaki bölgelere zorla nakletme gibi eylemlerinin Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin 2. maddesinde belirtilen soykırım suçları kriterlerine uyduğu ifade edildi.
Belgenin karar kısmında ise Rusya, Ukrayna halkına karşı soykırım eylemleri gerçekleştirmesi nedeniyle kınanıyor ve ABD'nin NATO ve AB ülkeleriyle iş birliği yaparak Ukrayna'ya destek olmaya devam etmesi gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca, Rusya'nın siyasi liderleri ve askeri personelinin savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım suçları nedeniyle uluslararası mahkemelerde yargılanmasına destek veriliyor.
Benzer tasarı daha önce 2023 yılının başlarında, önceki dönem Kongreye de sunulmuştu.
AKPM: RUSYA UKRAYNA'YA YÖNELİK SOYKIRIM POLİTİKASINI SÜRDÜRÜYOR
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, 3 Ekim 2024 tarihinde “Holodomor’un 90. yıl dönümünün anılması: Ukrayna bir kez daha soykırım tehdidiyle karşı karşıya" başlıklı bir kararı kabul etmişti. Kararda, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü saldırgan savaşın, Ukrayna milletini yok etmeye yönelik önceki girişim bağlamında değerlendirilmesi ve bunun Rusya'nın soykırım politikasının yeni bir aşaması olarak görülmesi gerektiği vurgulanmıştı.