AB ülkelerinden ortak vurgu: Ukrayna'ya güçlü güvenlik garantileri sağlanmalı

AB ülkeleri, Trump ve Putin’in Ukrayna-Rusya Savaşı'nın sona ermesi için müzakerelere başlamaya karar vermesinin ardından, Avrupa’nın sürece dâhil edilmemesinin kalıcı barışı sağlayamayacağını vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2025 17:47
Haber Güncellenme Tarihi: 13.02.2025 17:47
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmenin ardından Avrupa'nın görüşmelerde rolü olmadan Ukrayna'da kalıcı barışın sağlanamayacağını duyurdu.

The Guardian’ın 13 Şubat 2025 tarihli haberine göre; Paris’te düzenlenen Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından Fransa, Birleşik Krallık, Almanya, Polonya, İtalya, İspanya ve Ukrayna olmak üzere yedi ülke ve Avrupa Komisyonu; Ukrayna ve AB’nin her türlü müzakerenin bir parçası olması gerektiğini belirtti. 

Dışişleri Bakanları Toplantısı; bloğun savunma stratejisinin ana hatlarını belirlemeyi, Ukrayna'nın nasıl güçlendirileceğini tartışmayı, gelecekteki barış görüşmeleri için planlama yapmayı ve Münih Güvenlik Konferansı’nda ABD yönetimiyle görüşmelere nasıl yaklaşacaklarını tartışmayı amaçlıyordu. Ancak ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'in, 12 Şubat 2025 tarihinde Brüksel'de yaptığı açıklamalar, Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın odağını değiştirdi.

TRUMP VE PUTİN MÜZAKERELERE DERHÂL BAŞLAMAK KONUSUNDA ANLAŞTI

Hegseth, Ukrayna'nın 2014 yılı öncesi sınırlarına dönmesinin gerçekçi olmadığını ve ABD'nin Ukrayna’nın NATO üyeliğini savaşın çözümünün bir parçası olarak görmediğini söyledi. Hegseth, “Bu hayali hedefin peşinden gitmek sadece savaşı uzatacak ve daha fazla acıya neden olacaktır.” ifadelerini kullandı. Hegseth’in bu yorumunun ardından Trump ve Putin arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştiği ve Trump ve Putin’in müzakerelere derhâl başlama konusunda mutabık kaldıkları bildirildi. 

Buna karşın Avrupalı diplomatlar; Avrupalı güçlerin bu telefon görüşmesinden haberdar edilmediklerini ve Hegseth’in bu tutumu karşısında şaşırdıklarını söylediler.

“UKRAYNA’YA GÜÇLÜ GÜVENLİK GARANTİLERİ SAĞLANMALI”

Yapılan ortak açıklamada; “Ortak hedeflerimiz Ukrayna’yı güçlü bir konuma getirmek olmalıdır. Ukrayna'ya güçlü güvenlik garantileri sağlanmalıdır. Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barış, güçlü bir ulusötesi güvenlik için gerekli bir koşuldur.” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca, Avrupalı güçlerin ABD’li müttefikleriyle bundan sonra izlenecek yolu görüşmeyi dört gözle bekledikleri ifade edildi.

BAKANLARDAN AÇIKLAMALAR GELDİ

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot “Avrupalıların katılımı olmadan Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barış sağlanamaz.” değerlendirmesini yaptı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares Bueno toplantıda; Ukrayna ile ilgili hiçbir kararın “Ukrayna olmadan” alınamayacağını söyledi ve AB ülkelerini bu konuda birlik olmaya çağırdı. Ayrıca Bakan Albares Bueno sözlerine, “Ukrayna için barış istiyoruz ama haksız bir savaşın adil bir barışla sona ermesini istiyoruz.” şeklinde ekleme yaptı.

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ise toplantıda, ABD ile iş birliğinin sürdürülmesinin tartışma konusu olduğunu söyledi. Bu bağlamda Sikorski, “Kıtamızın güvenliği için yakın ulusötesi iş birliğinden daha iyi bir garanti yoktur.” dedi.