AB, Ukrayna'ya 35 milyar avro değerinde kredi sağlayacak!

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın dondurulmuş varlıklarını kullanarak Ukrayna'ya 35 milyar avro değerinde kredi sağlayacak.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 15:41
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), ile görüşmek üzere 20 Eylül 2024 tarihinde Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’e geldi. Von der Leyen, Kıyiv’e gelmesinin ardından yaptığı açıklamada, AB’nin Rusya'nın dondurulmuş varlıklarını kullanarak 50 milyar ABD doları değerinde Ukrayna'ya 35 milyar avro kredi sağlayacağını duyurdu.

Von der Leyen, “Rusya'nın aralıksız saldırıları, Ukrayna'nın AB desteğine ihtiyaç duyduğu anlamına geliyor. Avrupa Komisyonu, G7 taahhüdü kapsamında Ukrayna'ya 35 milyar avroya kadar kredi sağlayacak. Bu, AB'nin Ukrayna'nın toparlanmasına yaptığı bir diğer önemli katkıdır.” dedi.

Zelenskıy, Von der Leyen ile görüşmesine ilişkin “Kış mevsimi öncesinde Ukrayna'ya ek destek sağlama çabalarından dolayı kendisine minnettarım. Bugün, birlikte neler yapılabileceğini, hangi malzemelerin ve hangi fonların gerektiğini ayrıntılı olarak tartıştık. Tüm anlaşmalarımızın derhal uygulanması hayati önem taşıyor. Ayrıca dün Ukrayna'ya yaklaşık 160 milyon avro tutarında ek AB enerji desteği sağlanacağının duyurulması nedeniyle özel olarak şükranlarımı sunmak istiyorum. Bu destek, özellikle kışa hazırlık amacıyla kullanılacak ve 100 milyon avrosu dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen gelirlerden oluşacak.” ifadelerini kullandı.   

I welcome the President of the European Commission @vonderleyen to Ukraine. I am grateful for her efforts to provide Ukraine with additional support ahead of the winter season. Today, we discussed in detail what can be done together, what supplies are needed, and what funds are… pic.twitter.com/jT19CyTtXc

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 20, 2024

G7 tarafından onaylanan ve dondurulmuş Rus varlıklarını kullanarak 50 milyar ABD doları tutarında kredi sağlama planında ABD ve AB anlaşmaya varamamıştı. AB, ABD katılımından bağımsız olarak, 2024 yılı sonuna kadar Ukrayna'ya 40 milyar avroya kadar yeni bir kredi sağlamayı planladığını bildirmişti.