AB Konseyi Ukrayna'ya yönelik 5 Milyar avroluk fonu onayladı

Avrupa Konseyi, Ukrayna Yardım Fonu'nun (UAF) kurulmasını onayladı ve bu fon için 5 milyar avro ayırdı.

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2024 12:23
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2024 12:23
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Konseyi, Ukrayna Yardım Fonu'nun (UAF) kurulmasını onayladı ve bu fon için 5 milyar avro ayırdı. Avrupa Konseyi, resmi sayfasında yeni kurulan UAF’a ilişkin UAF, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin gelişen ihtiyaçlarını daha fazla desteklemesine olanak tanıyacak. UAF , Ukrayna'ya daha fazla ve daha iyi operasyonel destek sağlamak, AB üye devletlerinin ikili çabalarını tamamlamak ve Avrupa ile Norveç savunma endüstrilerinden artan ortak satın alımlara odaklanmak açısından AB'nin katma değerini en üst düzeye çıkarmaya çalışacak” ifadelerine yer verdi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 18 Mart tarihinde konuya ilişkin yaptığı açıklamada AB taahhütlerini yerine getiriyor. Ukrayna Yardım Fonu sözlerimizi eyleme dönüştürüyor. Fonla, ne pahasına olursa olsun ve ihtiyacımız olduğu sürece Ukrayna'nın kendisini Rusya'nın saldırganlık savaşına karşı savunmasına destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

AB'DEN 5 MİLYAR AVROLUK ASKERÎ DESTEK

AB dönem başkanı Belçika tarafından yapılan açıklamaya göre Birlik ülkeleri, AB tarafından işletilen yardım fonunun yenilenmesi kapsamında Ukrayna'ya 5 milyar avroluk askerî yardım sağlama konusunda anlaşmıştı. AB dönem başkanlığını üstlenen Belçika'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada askerî yardımın Avrupa Barış Fonu'nun parçası olarak olarak yapılacağı kaydedilmişti.