AB’den Ukrayna’ya 50 milyon avroluk yardım!

Avrupa Komisyonu ile Ukrayna arasında, Ukrayna’nın liman altyapısının onarılması adına 50 milyon avroluk desteği içeren ek anlaşma taslağı imzalandı.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2024 21:13
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2024 21:13
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal (Denys Shmyhal) yaptığı açıklamada, Ukrayna hükûmeti ile Avrupa Komisyonu arasında Ukrayna’nın liman altyapısının onarılması ve geliştirilmesi üzerine 50 milyon avroluk AB desteğini öngören bir taslak ek anlaşma imzalandığını duyurdu.

Başbakan Denıs Şmıgal, “Lojistiğin anahtarı Ukrayna deniz koridorunun işletilmesidir. 11 aylık işletiminde, Büyük Odesa limanlarındaki kargo cirosu 60 milyon tona ulaştı. Yaklaşık 41 milyon tonu ihraç edilen gıdadır. Bu, Karadeniz'deki Savunma Kuvvetlerimizin başarısı, ihracat destek programları, savaş riski sigortası sayesinde mümkün oldu. Bugün, liman altyapımızın onarımı ve geliştirilmesi için AB'den 50 milyon avroluk destek çekmemizi sağlayacak bir karar alıyoruz.” açıklamasında bulundu.

AVRUPA KOMİSYONY BAŞKANI GEÇEN YIL BİLDİRMİŞTİ

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’nın liman altyapısını iyileştirmek adına yardımda bulunacağını 2023 yılında bildirmişti.

Leyen, geçen sene “Savaşa rağmen Ukrayna dünyayı beslemeye devam ediyor. Bu çabalarda AB'ye güvenebilirsiniz. Dayanışma yollarımızı geliştirmeye devam ediyoruz ve liman altyapınızın onarılması için 50 milyon euro sağlayacağız. Birlikte Ukrayna tahılını dünyaya taşıyoruz.” ifadelerini kullanarak yardımın duyurusunu yapmıştı.