Türk düşünce hayatının köşe taşlarından olan Ziya Gökalp’ın vefatının 100. yılı anma etkinlikleri kapsamında, 13 Aralık 2024 tarihinde Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından "Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Sempozyumu" düzenlendi. Sempozyum, PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Sempozyumun açılış konuşmasını Düzenleme ve Bilim Kurulu başkanlığını PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok yaptı. Prof. Dr. Tok, Türk düşünce hayatının önemli simalarından birisi olan Ziya Gökalp’ın eserlerini, hayatını ve fikirlerini bu sempozyumla gündeme getireceklerini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda büyük katkıları olan fikir insanını bu şekilde anacaklarını ifade etti.
TURAN, TÜRKİSTAN VE TÜRKİYE OTURUMLARINDA ZİYA GÖKALP'IN DİSİPLİNLERARASI ROLÜ ELE ALINDI
Sempozyuma Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden seçkin akademisyenler katıldı. Sempozyum; “Turan Oturumu”, “Türkistan Oturumu”, “Türkiye Oturumu” ve “Değerlendirme Oturumu” olmak üzere üç oturumdan oluştu. Oturumlarda tebliğlerini sunan alanında uzman on sekiz akademisyen, Türk milliyetçisi düşünür Ziya Gökalp’i folklor, tarih, Türk dili, Türk edebiyatı, sosyoloji, teoloji ve felsefe disiplinleri bağlamında ele aldı.
Başkanlığını Prof. Dr. Turgut Tok’un yaptığı Turan Oturumunda; Balıkesir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğr. Üyesi Ali Duymaz, “Ziya Gökalp’in Destansı Kişiliği”, Ankara Üniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. İbrahim Maraş, “Türk Moderleşmesi ve Ziya Gökalp”, PAÜ Tarih Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ercan Haytoğlu “Limni’den Malta’ya Sürgün Hayatında Ziya Gökalp”, PAÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğr. Üyesi Dilek Çetindaş “Millî Kimlik İnşasında Destanlar ve Ziya Gökalp” adlı tebliğlerini sundular.
Türkistan Oturumunu ise başkanlığını PAÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Yunus Balcı gerçekleştirdi. Oturumda; Ege Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Metin Ekici “Ziya Gökalp ve Türk Folkloru”, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ali Akar “100 Yıl Sonra Dilde Türkçülüğü Yeniden Düşünmek”, PAÜ Türk Dili ve Edebiyatı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Süleyman Solmaz “Ziya Gökalp’in Din Anlayışı” ve Akdeniz Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Karaburgu “Ziya Gökalp’i Anlama Yolunda” isimli tebliğlerini sundular.
Sempozyumun son oturumu olan Türkiye Oturumunda; PAÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mustafa Arslan başkanlık yaptı. Oturumda; PAÜ Sosyoloji Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Güney Çeğin “’Fert Yok, Cemiyet Var’, Bir Devlet İdeolojisi Olarak Gökalpçi Sosyolojinin Veçheleri”, PAÜ Türkçe ve Sosyal Bilimler Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Nurettin Öztürk, Ege Üniversitesi Tarih Bölümü Öğr. Üyesi Abdullah Temizkan, PAÜ Türkçe ve Sosyal Bilimler Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ali Donbay ve Levent Edige Özdemir'in tebliğleri sunuldu.