Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından 27 Mart 2008 tarihinde, isminde "Türk" ibaresi yer aldığı için Yunan makamlarca kapatılan derneklerle ilgili olarak alınan kararın üzerinden 16 yıl geçti. AİHM, 16 yıl önce İskeçe Türk Birliği ve Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneğiyle ilgili kararını açıklamış ve iki Türk azınlık kuruluşunu oy birliğiyle haklı bularak Yunanistan’ı mahkum etmişti.
"AİHM KARARLARININ UYGULANMASI DAHA FAZLA BEKLETİLMEMELİDİR"
İskeçe Türk Birliği, AİHM kararının açıklanmasının 16. yıl dönümü nedeniyle bir basın açıklaması yayımladı. AİHM kararının 16 yıldır uygulanmadığına vurgu yapılan açıklamada. “AİHM kararlarının uygulanması daha fazla bekletilmemelidir” ifadelerine yer verildi.
Birlik tarafından yapılan açıklamada ayrıca, “Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Batı Trakya Türk Azınlık dernekleriyle ilgili AİHM kararlarının uygulanması için Yunanistan’ın somut adımlar atması çağrısına karşı, Yunanistan’ın uzmanlardan oluşacak bir komisyon kurma niyetini belirtmiş olmasını son derece yetersiz bir adım olarak görmekteyiz. Bunun zaman kazanmaya yönelik yeni bir adım olmaması umuyoruz.” denildi.
"AİHM KARARLARINI TAM VE EKSİKSİZ BİR ŞEKİLDE UYGULAMASINI BEKLİYORUZ"
İskeçe Türk Birliği tarafından kamuoyu ile paylaşılan açıklamanın tamamı şu şekilde:
Bugün, İskeçe Türk Birliği'nin verdiği hukuk ve demokrasi mücadelesinde dönüm noktası olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) İskeçe Türk Birliği davasıyla ilgili kararının 16. yıl dönümü.
16 yıl önce bugün 27 Mart 2008 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İskeçe Türk Birliği davasıyla ilgili kararını açıklamış ve oy birliğiyle İskeçe Türk Birliğini haklı bulmuştu. O kararın üzerinden tam 16 yıl geçti. İskeçe Türk Birliği ve AİHM'nde 'Bekirusta Dava Grubu' olarak bilinen Türk azınlık dernekleriyle ilgili kararlar, Yunanistan tarafından o günden bu yana 16 yıldır uygulanmıyor.
İsmindeki ‘Türk' ibaresinden dolayı derneğimiz hakkında Yunanistan mahkemelerince verilen kapatma kararının ve derneğimizin yasal statüsünün ve tüzel kişiliğinin iptal edilmesinin haksız bulunduğu ve mahkum edildiği AİHM kararının üzerinden tam 16 yıl geçti. İskeçe Türk Birliği ve Batı Trakya Türk Azınlığı olarak, Türk azınlık dernekleriyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmasını bekliyoruz.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 16 yıl önce bugün 27 Mart 2008 tarihinde, Bekirusta Dava Grubu'nda yer alan İskeçe Türk Birliği ve Rodop ili Türk Kadınları Kültür Derneği davalarıyla ilgili kararını açıklamış ve azınlık derneklerini oy birliğiyle haklı bulmuş, Yunanistan'ı da bu kararlar nedeniyle mahkum etmişti.
Ancak, AİHM kararı 2008 yılından bu yana Yunanistan tarafından uygulanmamakta, İskeçe Türk Birliğinin yasal statüsü iade edilmemektedir. Dolayısıyla Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık insanına yapılan ayrımcılık ve hukuksuzluk devam etmektedir.
Batı Trakya Türk Azınlığı olarak, 16 yıldır vatandaşı olduğumuz Yunanistan devletinden uluslararası hukuka saygı göstermesini ve AİHM kararlarını tam ve eksiksiz bir şekilde uygulamasını bekliyoruz.
AİHM kararlarının uygulanması için Avrupa Konseyinin, Yunanistan'a yaptığı çağrıları bir kez daha hatırlatmak isteriz. Bu çerçevede Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Batı Trakya Türk Azınlık dernekleriyle ilgili AİHM kararlarının uygulanması için Yunanistan'ın somut adımlar atması çağrısına karşı, Yunanistan'ın uzmanlardan oluşacak bir komisyon kurma niyetini belirtmiş olmasını son derece yetersiz bir adım olarak görmekteyiz. Bunun zaman kazanmaya yönelik yeni bir adım olmaması umuyoruz. AİHM kararlarının uygulanması için 16 yıl sonra komisyon kurulması yerine, uluslararası hukuktan doğan yükümlülükler yerine getirilerek, AİHM kararlarının tam ve eksiksiz şekilde uygulanması için gereken iradenin ortaya konması gerekmektedir.
AİHM kararlarının uygulanması daha fazla bekletilmemelidir. 16 yıldır uygulanmayan İskeçe Türk Birliği ve Batı Trakya Türk Azınlığını yakından ilgilendiren AİHM kararlarının yarattığı mağduriyet ve güvensizliğin artmaması, bölgemizdeki demokrasi, adalet ve sosyal barış açısından elzemdir. Bu bağlamda son dönemde Yunanistan'daki hukuk devletiyle ilgili uluslararası kurumların eleştirileri de dikkate alınarak AİHM kararlarının uygulanmasının ivedilikle hayata geçirilmesi şarttır.
Vatandaşı olduğumuz ülkemiz Yunanistan'dan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ve diğer insan hakları örgütlerinin çağrılarını dikkate alarak, 16 yıldır uygulanmayan AİHM kararlarını uygulamasını bekliyor ve talep ediyoruz.