Yapay zeka ChatGPT, Doğu Türkistan sorusunu cevapladı

Uzun süredir merakla beklenen yapay zeka sohbet uygulaması ChatGPT çıktığı günden bu yana ilgi odağı olmaya devam ediyor. Türk dünyasındaki güncel durumu, işgal edilen Türk topraklarındaki haksızlıkları doğru ve tarafsız bir şekilde dünyaya duyurmaya çalışan Kırım Haber Ajansı (QHA) ChatGPT ile sohbet etti.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2022 12:19
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2022 12:19
https://www.qha.com.tr/

Uzun bir süredir merakla beklenen ChatGPT yapay zeka sohbet uygulaması kısa süre içinde insanların ilgisini toplamaya devam ediyor.  ChatGPT, insan sohbetini anlayabilen, etkileyici derecede ayrıntılı, insan benzeri yazılı metinler üretebilen, prototip diyalog tabanlı bir yapay zeka sohbet robotu. Open AI tarafından geliştirilen GPT ailesinin yeni versiyonu olarak biliniyor. ChatGPT Türkçe dahil olmak üzere birçok farklı dilde sorulan sorulara cevap veriyor. Türk Dünyasındaki güncel durumları, işgal edilen Türk topraklarındaki zulmü ve haksızlıkları doğru ve tarafsız bir şekilde dünyaya duyurmaya çalışan Kırım Haber Ajansı ChatGPT ile sohbet etti.

QHA, ChatGPT’ye Doğu Türkistan’ı ve Uygur Türklerinin maruz kaldığı soykırımı sordu. işte ChatGPT’nin cevapları:

DOĞU TÜRKİSTAN İŞGAL EDİLEN BİR DEVLET MİDİR?

"Doğu Türkistan, İslam cumhuriyeti olarak bilinen, Çin tarafından işgal edilen bir bölgedir. Bu bölge, Çin tarafından Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi olarak adlandırılmaktadır. Doğu Türkistan, Türklerin ve Uygurların yaşadığı bir bölge olarak kabul edilmektedir. Ancak, İslam cumhuriyetinin resmi bir devlet olarak kabul edilmediğini ve Çin tarafından işgal edildiğini belirtmek gerekir."

UYGUR TÜRKLERİ ÇİN TARAFINDAN SOYKIRIMA MARUZ KALIYOR MU?

"Evet, Uygur Türkleri ve diğer etnik azınlık grupları, Çin tarafından işkence, hapis cezaları, kamplarda tutulma ve diğer insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya kalabilmektedir. Özellikle Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan bu gruplar, Çin hükümetinin insan hakları ihlalleri nedeniyle büyük bir acı çekmektedir. Ancak, soykırım olarak nitelendirilebilecek bir durumla karşı karşıya olduğunu doğrulamak için daha fazla bilgiye ihtiyacımız var."