Yalçın Topçu, Kırım Tatar yazar Cengiz Dağcı'yı andı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, ünlü Kırım Tatar romancı yazar Cengiz Dağcı'nın vefatının 12. yıldönümünde anma mesajı yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2023 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2023 12:48
https://www.qha.com.tr/

Edebi kişiliyle hasretini çektiği vatan Kırım'ı eserlerinde anlatan ünlü romancı Cengiz Dağcı bugün vefatının 12. yıldönümünde sevgi, saygı ve özlemle anılıyor. "Korkunç Yıllar, Onlar Da İnsandı, O Topraklar Bizim" eserleriyle ün salan Dağcı, Türkiye'de rahmetle yad ediliyor. 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Cengiz Dağcı'yı vefatının yıldönümünde andı. Topçu anma mesajında, "Atamız İsmail Bey Gaspıralı'dan sonra Kırım Tatar Türklüğünün en güçlü savunucusu, ünlü romancımız merhum Cengiz Dağcı'yı vefatının yıldönümünde (22 Eylül 2011) saygı, rahmet ve şükranla anıyoruz. El-Fatiha" ifadelerini kullandı. 

"BEN YALNIZCA KIRIM’IN YAZARI DEĞİLİM AMA KIRIM’IN FACİASINI BÜTÜN GERÇEĞİ VE İÇTENLİĞİ İLE YALNIZ BEN YAZABİLİRDİM”

Dağcı'nın şu sözleri ise bugün bir kez daha yerini buluyor: 

"Ben yalnızca Kırım’ın yazarı değilim ama Kırım’ın faciasını bütün gerçeği ve içtenliği ile yalnız ben yazabilirdim”

CENGİZ DAĞCI KİMDİR?

Eserleriyle vatan Kırım’ı okuyucularına anlatan yazar Cengiz Dağcı 9 Mart 1920’de Yalta’nın Gurzuf kasabasında dünyaya geldi. Kırım Pedagoji Enstitüsü öğrencisiyken İkinci Dünya Savaşı çıktı ve 1941’de Ukrayna cephesinde Almanlara esir düştü. Almanların yenilmesi üzerine esir kampından kurtularak Birleşik Krallık’a sığındı. 1946'da Londra’da Wimbledon yakınlarına yerleşti.

Cengiz Dağcı, vatanından ayrıldıktan sonra bir daha hiç Kırım’a dönemedi. 22 Eylül 2011 yaşamını yitiren Dağcı’nın naaşı, 2 Ekim 2011’de atalarının mezarlarının bulunduğu Kırım’ın Yalta bölgesi Kızıltaş köyündeki Müslüman mezarlığına defnedildi. Cengiz Dağcı, Türkiye’ye hiç gelmediği halde kitaplarını Türkiye Türkçesi ile yazmıştı. Böylelikle Türkiye’de basılan kitapları sayesinde geniş kitlelere ulaştı.

KIRIM'IN HAYALİYLE YAŞADI

O tüm hayatı boyunca gurbette Kırım’ın hayaliyle yaşadı, vatanının nefesini hissetti, romanlarının ve hikayelerinin her satırını; Gurzuf köyüne, gençliğinin en mutlu yıllarını geçirdiği, Akmescit’e adadı. Dağcı’nın tüm eserlerinde vatanına olan sevgisi, Kırım Tatar kimliği, milletine olan bağlılığı ve inancı hissediliyordu. Cengiz Dağcı’nın Türk edebiyatının gelişmesine katkı sağladığı ve önemli eserleri arasında “Yoldaşlar”, “Anneme mektuplar”, “Onlar da insandı”, “Badem Dalına Asılı Bebekler”, “Yurdunu Kaybeden Adam”, “Korkunç Yıllar” adlı eserler yer alıyor. Yazdıkları belgesellere, (Gamalı Haç ile Kızıl Yıldız Arasında Türkler, 2005), çeşitli film (Kırımlı, 2014) ve dizi uyarlamalarına (Yurdumda Ölmek İstiyorum-“Onlar da insandı” uyarlaması-1993) konu oldu.

"DENİZ PARÇALANAMAZ, BİZ TÜRK'ÜZ!"

Dağcı’nın ünlü “Korkunç Yıllar” eserindeki şu satırlar, Türk dünyası ve Kırım’a olan inancını ve gerçek bir vatanperver olduğunu gösteriyordu:

“Bahçesaray’dan Kaşgar’a varana kadar binlerce minaremiz göklere uzanıyor. Bize Tatar diyorlar, Türkmen diyorlar, Kazak diyorlar, Özbek diyorlar, Azeri diyorlar, Karakalpak, Uygur, Kabardin, Başkurt, Kırgız diyorlar. Bunlar hep yalan! Deniz parçalanamaz, biz Türk’üz!. . Bunu senin kalbinin bildiği gibi, her Başkurt, her Kırgız, her Kazak’ın, Kırgız’ın da kalbi bilir. Kalbinin hisleriyle hareket et. Dünyanın boş hırslarına kapılma…"

Milyonlarca Kırım Tatarının anavatanları Kırım’a duyduğu özlemi, eserleriyle dile getirerek hafızalara kazınan ünlü Kırım Tatarı yazar Cengiz Dağcı’yı rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz…

Eserleriyle #Kırım Tatarlarının vatan hasretini ve mücadelesini geniş kitlelere ulaştıran ünlü Kırım Tatar romancı, yazar #CengizDağcı, vefatının yıldönümünde saygı, özlem ve rahmetle anılıyor.https://t.co/lmHsCYFxu5 pic.twitter.com/dTTnrsRLM9

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) September 22, 2023