Uygur Türkü yazar Ziya Samedi, 15 Nisan 1914'te Kazakistan Almatı bölgesindeki Yarkand şehrinde dünyaya geldi. 1944'te Doğu Türkistan ordusuna katılıp albaylığa kadar yükseldi. Çağdaş Uygur edebiyatının en tanınan yazarlarından birisi olarak tanındı.
MİLLETİNİN YAŞADIĞI ZULMÜ ANLATTIĞI İÇİN BASKILARA MARUZ KALDI
Çin yönetimi, eserlerinde Uygur Türklerinin çektiği acıları sürekli olarak dile getirmesi ve milliyetçi olması nedeniyle tutukladı. Yedi yıl hapis yattı. Ziya Samedi, özgürlük taraftarı bir tarafı olduğu için sürekli olarak Çin devletinin dikkatini çekmiş, gözetim altında tutulmuştur. Bütün bu işkence ve yıldırmalardan dolayı çokça önem verdiği eğitimini bitirir bitirmez Doğu Türkistan'dan Kazakistan'a kaçmak zorunda kaldı.
Ziya Samedi, Çin milliyetçiliği altında ezilen Uygur Türkleri için kendisine büyük ün kazandıran Kanlı Dağ'ı kaleme aldı. Yine Uygurların ünlü epik şiiri olan Garip ve Senem'i yazdı. Yazar Samedi, Uygur edebiyatına büyük hizmetlerinden ötürü Kazakistan'da önemli ödüllere layık görüldü.
Ziya Samedi'nin eserleri, diğer Türk yazarları gibi bütün Türk dünyasında değil sadece Kazakistan'da ilgi görebildi. Ziya Samedi'nin ayrıca tiyatro başta olmak üzere birçok alanda farklı eserleri mevcuttur. Samedi, 20 Kasım 2000 tarihinde hayata gözlerini yumdu.
ZİYA SAMEDİ'NİN ESERLERİ Cıllar Sırrı (Yılların Sırrı), Kanlı Dağ, Garip ve Senem, Çin zindanlarında, Sevecen Ana, Gani Batur-Mayimhan, Ahmet Efendi, Bir Tane Sigara, Kaysılar Olgunlaştığı Zaman’dır. Ayrıca Samedi’nin Boynu Kesik adlı ünlü bir müzikali ve senaryolaştırdığı 3 romanı (İli Nehri Boyunca, Kanlı Dağ, Garip ve Senem).