Uygur Türkü çift Çin'e iade riskiyle karşı karşıya

Malta Cumhuriyeti'nde yaşayan Uygur Türkü çift, Çin'e geri gönderilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2023 22:06
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2023 22:06
https://www.qha.com.tr/

Çin'in Doğu Türkistan'daki asimilasyon ve soykırım fiilleri nedeniyle dünya ülkelerinde yaşayan Doğu Türkistanlılar, zor şartlarda yaşamaya çalışıyor. Özellikle, bazı ülkelerin Çin'e iade etmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalan Uygur Türkleri, dönem dönem gündeme geliyor. Son olarak Malta Cumhuriyeti'nde bulunan Uygur Türkü çiftin bu tehlikeyle karşı karşıya olduğu öğrenildi.

Malta merkezli Aditus Vakfı ve İspanyol insan hakları örgütü Safeguard Defenders, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) Uygur Türkleri için başvuruda bulundu. Amerika'nın Sesi (VOA), Uygur Türkü çift hakkında 16 Ocak 2023'te AİHM tarafından çağrı yapıldığını bildirdi.

MALTA HÜKUMETİ İADEYE İTİRAZ BAŞVURUSUN REDDETTİ

Öte yandan, insan hakları kuruluşlarının, Uygur Türkü çiftin Çin'e iade edilmesi hususunda yaptığı itirazın Malta hükumeti tarafından reddedildiği belirtildi.

UYGUR TÜRKÜ ÇİFT, ÇİN'E GÖNDERİLDİĞİNDE İDAM EDİLECEK

Haklarında Çin’e iade kararı bulunan Uygur Türkü çift adına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine dava açan iki kuruluş, bu çiftin yeni yılın başlarında Çin'e iade edilmemelerini talep ederek; Malta'nın ilgili makamlarına başvuruda bulunduklarını bildirdi. Yapılan başvuru, 12 Ocak 2023 tarihinde ilgili Malta makamlarınca reddedildi.

Uygur Türkü çift, Malta göçmenlik bürosuna gönderdiği başvuru dilekçesinde, kendilerinin zulme maruz kalan Uygur Türklerinden olduğunu ifade etti. Doğu Türkistan'ı terk etmek zorunda kaldıklarını ve Malta'ya sadece insan gibi yaşamak için sığındıklarını belirten Uygur Türkleri, Çin'e geri gönderilmeleri halinde ırkları ve dini inançları sebebiyle idam edileceklerini dile getirdi.

Uygur Türkleri, Malta hükumetine çağrı yaparak ülkede yaşamaları için izin verilmesini istedi. Ya da üçüncü bir ülkeye gönderilmelerini talep etti. Uygur Türkü çiftin, şu anda Malta'nın Güney bölgesinde bulunan Safi’deki bir göçmen geri gönderme merkezinde tutulduğu öğrenildi.