Korkutucu bir şekilde teknolojik gelişimine devam eden Çin, Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleri ve diğer Türk toplulukları üzerinde baskıya devam ediyor. Uydular vasıtasıyla yolda yürüyen insanın kim olduğunu dahi tespit edebilecek teknolojiler geliştiren Çin, Doğu Türkistan'da inşa ettiği toplama kamplarında tuttuğu Uygur Türklerini teknoloji devi Huawei şirketinin geliştirdiği teknolojiler ile sıkı denetime tabi tutuyor.
TOPLAMA KAMPLARINDA HUAWEİ TEKNOLOJİSİ
Ayrıca Huawei’nin Çin Ulusal Fikri Mülkiyet Hakkı İdaresine (CNIPA) yaptığı bir başvuru kalabalık arasında bulunan Uygur Türklerinin yapay zeka ile tespit edilebilmesi için teknolojiler geliştirdiğini gösteriyor. Huawei sadece toplama kamplarına atılan Uygurları gözetlemekle kalmıyor, sokakta yürüyen yayalar arasında Uygur Türkü olup olmadığını tespit edebilen teknolojiler geliştiriyor. Birçok demokratik devlet ise ülkelerinde insan haklarını hiçe sayan teknoloji şirketi Huawei ile olan anlaşmalarını askıya aldı.
TÜRKİYE ÇİNLİ ŞİRKETLER İÇİN BİR ÜS MÜ OLACAK?
Tüm bunlar yaşanırken, Huawei'nin bir hafta önce Çin'in başkenti Pekin'de düzenlediği Çin-Avrupa Liderlik Forumu'nda Türkiye'nin, Çinli şirketlerin Avrupa pazarına açılması için önemli bir konumda olduğu vurgulandı. Toplantının, "Türkiye: Yatırımların Yeni Destinasyonu" başlıklı bölümünde Türkiye'nin Avrupa'ya açılan bir kapı olarak Çinli şirketlere sağlayabileceği ticari ve ekonomik avantajlar ele alındı. Huawei Cloud Yönetim Kurulu Başkanı Cang Şiucıng toplantıda, Türkiye'nin Huawei ve diğer şirketler için pazarlama konusunda önemli bir üs haline geldiğine dikkat çekti.
HUAWEİ'NİN BULUT SİSTEMİ TÜRKİYE'DE
Huawei Cloud Avrupa Başkan Yardımcısı Pan Cie de küresel erişime açık gelişmiş bir bulut bilişim altyapısı geliştirdiklerini, Avrupa'da 7 ülke ile İrlanda ve Türkiye'de bölgelerin ihtiyaçları ve uyumluluk prosedürlerine göre tasarlanmış 110'dan fazla bulut bilişim hizmeti sunduklarını kaydetti.
"TÜRKİYE: DİRENÇLİ ORTAĞINIZ"
Huawei gibi Uygur Soykırımı'nda parmağı olan 100'den fazla Çinli şirketin katıldığı etkinlikte, "Türkiye: Dirençli Ortağınız" başlıklı tanıtım filmi gösterilirken, Türkiye ile ticaret ve Türkiye'de yatırım fırsatlarını anlatan konuşmalar yaptı.
Uygur Soykırımının ortağı Huawei'nin organize ettiği etkinlik kapsamında, ilerleyen günlerde Dongguan ve Şanghay şehirlerinde de toplantılar düzenlenecek. Türkiye'nin odak ülke olduğu Pekin'deki etkinliğe Çinli şirketlerin temsilcileri de büyük ilgi gösterdi.