Türkiye sınırına 50 km uzaklıktaki Urmu Gölü'nde kuraklık krizi her geçen gün artıyor. Yaz ayları gelmeden gölün seviyesinde önemli azalışlar gözlemlendiği belirtildi.
Araz News haberine göre, Doğu Azerbaycan Eyaleti Göletler Sekreterliği başkanı Yedulla Azerhava konu ile ilgili açıklama yaptı. Azerhava "Bu yıl Urmu Gölü'ndeki mevcut su seviyesi (İran’da yeni yıl 21 Mart’ta başlar), geçen yılın aynı dönemine göre 21 santimetre düştü. Şu anda su seviyesi 1270.76 metre olup, geçen yılın aynı döneminde 1270.97 metre olarak ölçülmüştü” ifadelerini kullandı.
Azerhava’nın sözlerine göre, göldeki su havzasıyla birlikte suyun oranı da azalıyor. Hükümet yetkilisine göre, geçen yıldan daha fazla yağış olmasına rağmen Urmu Gölü'nün dengesinin bozulması havzasını ve derinliğini düşürüyor. Bu durum birkaç ay önce gölün seviyesindeki artışların iktidar önlemleri sayesinde olduğu iddialarını yalanlıyor.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani daha önceki seçim dönemlerinde gerekirse Hazar Denizi'nden su çekip gölün kurtarılacağı vaadinde bulunmuştu. Ancak bu yönde hiç bir adımın atılmadığı öğrenildi.
URMU GÖLÜ NEDEN KURUYOR?Dünyanın 3. büyük tuz gölü olan Urmu Gölü'nde son 20 yıldır su seviyesi %70 oranında azalmış durumda. İran'ın kuzeyinde yaşayan Güney Azerbaycan Türkleri ise bu durumdan İran rejimini sorumlu tutuyor.
Güney Azerbaycanlı aktivistler Urmu Gölü'nün kurumasında İran rejiminin kasıtlarına dair birçok örnek sıralıyor. Öncelikli nedenlerden biri olarak Urmu Gölü havzasındaki nehirlerin üzerine hesapsızca inşa edilen barajlar olarak görülüyor. İran rejiminin göle akan nehirler üzerine tam 25 baraj inşa ettiği biliniyor. Ayrıca gölün ortasına inşa edilen köprü yolu inşasının gölü kuzey ve güney olarak ikiye ayırırarak su geçişini kısıtladığını, bu nedenle gölün güney kısmının kurumasının hızlandığı vurgulanıyor. Yine tarım amaçlı açılan derin su kuyularının göle akan yeraltı kaynaklarını kuruttuğu belirtiliyor.
Tüm bunları 2000'li yılların başından beri ifade ettiklerini belirten Türk aktivistler ve çevreciler verilen sözlerin yerine getirilmediğini aktarıyor. Özellikle bu konu hakkında yapılan tüm gösterilerde yüzlerce insanın tutuklamalara tabi olduğu belirtiliyor. Urmu Gölü meselesi Güney Azerbaycanlıların Türk dili ve kimlik meselesinden sonra en çok itirazda bulunduğu konu olarak görülüyor. Türkiye sınırı hattındaki bu kasıtlı uygulamanın kendilerini yurtlarından etme tehlikesini her fırsatta dile getirmeye çalışıyorlar. Geçtiğimiz günlerde yine Güney Azerbaycanlı aktivistler Türkiye'deki twitter kullanıcıları ile beraber " #saveurmialake " başlığı ile bu konudaki itirazlarını dünyaya duyurmaya çalışmıştı.