Araz News'in haberine göre Urmu Gölü Canlandırma Kurumu’nun Batı Azerbaycan Eyaleti Müdürü Ferhad Serhoş, kuraklığın geçen yıl da gölde büyük su kaybına neden olduğunu söyledi. Serhoş, “Urmu Gölü’nün kapsadığı mevcut alan 2 bin 276 kilometrekaredir. Bu da geçen yıla göre 23 kilometre kare azaldığını gösteriyor.” diye konuştu. İranlı yetkili, gölün derinliğinin de geçen yıla oranla 2 santimetre azaldığını belirtti.
Dünyanın 3. büyük tuz gölü olan Urmu Gölü'nde son 20 yıldır su seviyesi %70 oranında azalmış durumda. İran'ın kuzeyinde yaşayan Güney Azerbaycan Türkleri ise bu durumdan İran rejimini sorumlu tutuyor.
ZORUNLU GÖÇ PROJESİ
Gölün kuruması halinde büyük bir tuz fırtınası tehlikesinin mevcut olduğu belirtiliyor. 500 km çapta yaşamsal ve tarımsal faaliyetleri etkileyecek bu durum, Türkiye sınırına yakın yaşayan Türklerin İran'ın iç bölgelerine göç etmesini zorunlu hale getireceği düşünülüyor. Bu nedenle Güney Azerbaycanlı aktivistler bunun kasıtlı bir doğa katliamı ve zorunlu göç projesi olduğunu dile getiriyor.
Urmu Gölü'ndeki bir diğer gelişme ise yaz aylarında yaşanan suyun kızıla dönüşmesi oldu. Su seviyesinin azalması ve tuz oranın artması ile yosunlar ve bakterilerin girdiği tepkimeler sonucu göl yüzeyi kırmızı bir renk aldı. NASA tarafından da gözlemlenen ve raporlara geçilen bu olay Urmu Gölü'nün ikinci bir Aral Gölü olması noktasındaki endişeleri arttırdı. Ayrıca Urmu Gölü her sene flamingolara ev sahipliği yapan önemli merkezlerden biriydi. Birçok kuş türüne de ev sahipliği yapan Urmu Gölü'nde bugün birçok kuş ceseti görülüyor. Ünlü oyuncu Leonardo Di Caprio, Mayıs 2016'da instagram hesabından attığı bir resim ile "Ortadoğu'nun en büyük tuz gölü kuruyor, 20 yıl öncesinin % 5'i oranında su barındırıyor." mesajını paylaşarak Urmu Gölü konusunda destek vermişti.