TUSAŞ'a düzenlenen terör saldırısına Türk dünyasından tepki

TUSAŞ'ın Kahramankazan ilçesindeki yerleşkesine yönelik terör saldırısının ardından, Türk devletleri terörü lanetleyerek Türkiye'ye taziyelerini iletti.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 17:42
https://www.qha.com.tr/

Türk devletleri, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesislerine yönelik olarak düzenlenen terör saldırısını kınadı. Türk devletleri Türkiye'nin yanında olduklarını ve her türlü terör eylemini lanetlediklerini dile getirerek, Türkiye'ye taziyelerini iletti.

TÜRK DÜNYASININ KALBİ BİRLİKTE ATIYOR

AZERBAYCAN

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, söz konusu saldırıyı kınayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziyelerini iletti. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Aliyev, TUSAŞ'a yönelik olarak düzenlenen hain terör saldırısında hayatını kaybedenler için şu mesajı yayımladı:

"TUSAŞ'a düzenlenen terör eyleminde, yaşamını yitirenlerin ve yaralıların bulunması haberi bizi oldukça sarstı. Bu hain terör eylemini şiddetle kınıyor; sizlere, yaşamını yitirenlerin aile ve yakınlarına, kardeş Türk halkına şahsım ve Azerbaycan halkı adına en derin başsağlığı dileklerimi sunuyor, yaralılara şifalar diliyorum"

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan yazılı açıklamada ise "Kardeş Türkiye'de Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Şirketine yönelik terör eylemini şiddetle kınıyoruz. Bu hain terör eylemi sonucunda şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza şifalar diliyoruz. Azerbaycan her zaman kardeş Türkiye'nin yanındadır." ifadeleri kullanıldı. 

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki TUSAŞ tesisi önünde düzenlenen hain terör saldırısında şehit ve yaralıların olduğunu büyük bir üzüntü ile öğrendiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Tatar, "Şehitlerimize Allah’tan rahmet; yaralılarımıza acil şifalar diler, saldırıyı şiddetle kınarım" ifadesini kullandı. Terörü lanetlediğini belirten Tatar, yaslı ailelere ve Türk halkına başsağlığı dileklerini iletti.

KKTC Başbakanı Ünal Üstel ise "Ankara'da, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'ye düzenlenen hain terör saldırısını lanetliyorum. Yaşanan bu hain saldırıda, hayatını kaybeden şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralı kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Milletimizin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler de terör saldırısını şiddetle kınadı.

KAZAKİSTAN

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, TUSAŞ'ın Kahramankazan yerleşkesine yönelik terör saldırısını şiddetle kınadıklarını bildirdi. Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Tokayev, TUSAŞ'a yönelik terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Haberi derin üzüntüyle öğrendiğini belirten Tokayev, "Kazakistan, sivillere yönelik bu insanlık dışı eylemi şiddetle kınıyor. Bu zor zamanlarda telafisi mümkün olmayan kayıpların acısını mağdurların aileleriyle paylaşarak size ve tüm Türk halkına en içten başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Yararlananlara acil şifalar diliyorum" dedi.

KIRGIZİSTAN

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, TUSAŞ'ın Kahramankazan yerleşkesine yönelik terör saldırısını şiddetle kınadıklarını bildirdi. Caparov, TUSAŞ'a yönelik terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Caparov taziye mesajında şu ifadelere yer verdi: 

“23 Ekim 2024 tarihinde Ankara'daki TUSAŞ şirketinde meydana gelen terör saldırısı haberini derin üzüntüyle aldım. Kırgız Cumhuriyeti halkı ve kendi adıma, kurbanların ailelerine ve sevenlerine en içten başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Yaralananların hepsine acil şifalar diliyorum” 

DOĞU TÜRKİSTAN

İstanbul'da faaliyet gösteren Doğu Türkistan Vakfı, TUSAŞ'a yapılan terör saldırısı nedeniyle kınama mesajı yayımladı. Vakıf yayımladığı mesajında, "Bölücü terör örgütü PKK’ın TUSAŞ’a düzenlediği hain saldırı, başta Türkiye’de yaşayan biz Doğu Türkistan Türkleri olmak üzere Adriyatik’ten Çin Seddi’ne tüm Türkleri mateme gömmüştür. Dost düşman herkes bilsin ki; Alemde şer oğuzda er tükenmez!" ifadelerine yer verdi.

BATI TRAKYA

Batı Trakya Türklerinin sesi Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi (DEB) TUSAŞ'a yapılan terör saldırısını kınayarak, "23 Ekim 2024 Çarşamba günü anavatanımız Türkiye'nin Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ) Kahramankazan yerleşkesine düzenlenen menfur terör saldırısını nefretle kınıyor ve lanetliyoruz. Dostluk Eşitlik Barış Partisi olarak şiddet ve terör eylemlerinin kimden ve nereden gelirse gelsin her türlüsüne karşı olduğumuzun altını bir kez daha çizmek isteriz. Terör, amacı ne olursa olsun bir insanlık suçudur. DEB Partisi olarak bu insanlık dışı saldırıda yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara da acil şifalar diliyoruz" ifadelerini kullandı.

IRAK TÜRKMEN CEPHESİ

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Hasan Turan, başkent Ankara'da meydana gelen terör saldırısı ile ilgili, "Kardeş Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara'da TUSAŞ tesislerine yönelik olarak gerçekleştirilen alçak terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Hain terör eylemleri ile Türk milletinin iradesini hedef alanlar hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklardır. Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yararlılara acil şifalar diliyoruz" dedi.

TUSAŞ TERÖR SALDIRISI

TUSAŞ'ın (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş) Ankara'nın Kahramankazan yerleşkesindeki giriş kapısında toplamda 3 patlama meydana geldi. Güvenlik nedeniyle personelin sığınaklara yönlendirildiği ifade edildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 23 Ekim 2024 tarihinde TUSAŞ'a yapılan hain terör saldırısı hakkında soruşturma başlattı. 

Yerlikaya son açıklamasında şehit sayısının 5, yaralı sayısının ise 22 olduğunu bildirdi. Ayrıca Yerlikaya, bölücü terör örgütü PKK'ya işaret ederek, "(TUSAŞ'a terör saldırısı) Büyük ihtimalle PKK'nın yaptığıyla ilgili, değerlendirmemiz bu. Kimlik tespitlerini, diğer delillerin netleşmesiyle bunları paylaşacağız" ifadelerine yer verdi.