TÜRKPA 12. Genel Kurulu TBMM'de başladı

TÜRK Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 12. Genel Kurulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop'un ev sahipliğinde TBMM'de başladı. Toplantıya katılan Türk devletleri birlik mesajı verdi.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2023 22:42
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2023 22:42
https://www.qha.com.tr/

TÜRKPA 12'nci Genel Kurulu TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un ev sahipliğinde TBMM'de başladı. Toplantıya Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Kazakistan Meclis Başkanı Yerlan Koşanov, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Başkanı Sahiba Gafarova, Türkmenistan Meclis Başkanı Dünyagözel Gulmanova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Zorlu Töre ve üye devletlerin heyetleri katıldı. 

KKTC, TÜRKPA'YA GÖZLEMCİ ÜYE OLACAK

TÜRKPA 12. Genel Kurulu toplantısında konuşan Şentop, "Dünya çapında gıda, su ve başka ihtiyaçların karşılanmasında daha büyük güçlükler yaşanması beklenmektedir. Bu durum, küresel ve bölgesel dengeleri değiştirebileceği gibi istikrarsızlığa, savaşlara ve büyük nüfus hareketlerine yol açabilir. 'Birlikten kuvvet doğar' sözünde olduğu gibi karşımıza çıkacak güçlüklere ortaklaşa yanıt verebildiğimiz ölçüde güçlü olacağız. Sınıraşan krizleri güç birliği yaparak kontrol altına alabilirsek 21. yüzyıla gerçek manada damgamızı vuracağız. Bunun için bütün Türk devletlerinin aramızda ve yanımızda olmasına ihtiyaç var. Bugün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) TÜRKPA'da gözlemci üye olmasıyla daha güçlü ve daha kapsayıcı olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

KAZAKİSTAN İLE İLİŞKİLER DERİNLEŞECEK

Şentop'tan sonra ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yaptığını ve bunun sembolik olarak önemine işaret eden Kazakistan Meclis Başkanı Yerlan Koşanov, Türkiye'nin izlediği dış politikayı yakından takip ettiklerini ifade etti. Özellikle, Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik savaşı konusunda arabuluculuk rolünü takdir ettiklerini bildirdi. Koşanov, parlamentolar arasında imzalanan protokolün de iki ülke ilişkilerinin temposunu daha da yükselteceğine olan inancını dile getirerek, "Protokol, parlamentolarımız arası ilişkilere ivme kazandıracaktır" dedi.

Görüşme sonrasında iki meclis başkanı, Kazakistan Parlamentosu ve TBMM arasında İşbirliği Protokolü'nü imzaladı.

TOGG İLE AÇILIŞA GİTTİ

Daha sonra Şentop, Koşanov ile birlikte kendi kullandığı Togg ile Mamak'ta açılacak olan Türkiye Kazakistan Dostluk Parkı'na geçti. Şentop gün içinde ayrıca, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Başkanı Sahiba Gafarova, Türkmenistan Meclis Başkanı Dünyagözel Gulmanova ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Zorlu Töre ile ayrı ayrı görüştü.