Türkmenistan'da sınıflar boş: Öğretmenler, öğrenci arıyor!

Türkmenistan, sınıfları dolduracak öğrenci bulmakta zorluk çekiyor. Türkmenistan'ın yoksul bölgelerinde sınıflar neredeyse boş kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2023 13:08
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2023 13:08
https://www.qha.com.tr/

Türkmenistan’daki okullarda öğrenci krizi yaşanıyor. Türkmenistan'ın Marı ve Balkan vilayetlerinde bazı öğretmenler kapı kapı dolaşarak çoğu yarısı boş olan sınıfları dolduracak öğrenci arıyor.

Türkmenistan’ın yoksul bölgelerinde bulunan eğitimciler, öğrenci mevcudunun az olması nedeniyle sınıfları birleştirmeyi düşünüyor. Türkmenistan, sınıfları birleştirerek, kötü ekonomiye paralel olarak gelişen düşük okullaşma oranlarına çare bulmaya çalışıyor. Bu nedenle, bazı çözüm önerileri getirilse de eğitim kurullarına olan düşük talep gözden kaçmıyor.

SINIFLARDAKİ ÖĞRENCİ SAYISI YARI YARIYA DÜŞTÜ

Türkmenistan’ın muhalif basın servisi Azattık, Balkan bölgesinde bazı okullarda birinci sınıf öğrencilerinin sayısında geçen yıla göre yüzde 40-50 oranında düşüş olduğunu bildirdi. Azattık, “Türkmenbaşı'nda orta okullar bin 300 öğrenci için tasarlandı ancak son beş yılda 950'den fazla öğrenci kaydetmediler. Bu okulda dört tane birinci sınıf var. Geçen yıl her sınıfta 27-29 öğrenci vardı ancak bu yıl her birinci sınıfta ancak 12-13 çocuk var” açıklamasını yaptı.

UNICEF, TÜRKMENİSTAN'DA EĞİTİM EŞİTSİZLİĞİ OLDUĞUNU ORTAYA ÇIKARMIŞTI

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) 2021 yılında Türkmenistan'da yaptığı araştırmada, Türkmenistan'ın uzak bölgelerinde eğitimin eşit şekilde verilmediği ortaya çıktı. Başkent Aşkabat'ta ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinin yüzde 70'inden fazlası temel okuma becerisine sahipken; örneğin Balkan eyaletindeki okul çocuklarının yalnızca yüzde 34'ünün aynı okuma becerisine sahip olduğu öğrenildi.