Türkiye ve Türkmenistan, 1 Mart'ta doğal gaz alanında iş birliğine yönelik mutabakat zaptı ve hidrokarbon alanında yapılacak ortaklıklara temel teşkil edecek niyet beyanını imzaladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu iş birliği kapsamına ilişkin açıklama yaptı. Bayraktar, ilk etapta 2 milyar metreküpe kadar Türkmen gazının Türkiye'ye taşınabileceğini belirtti. Türkmenistan gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması planlanıyor.
TÜRKMEN GAZININ TÜRKİYE’YE ULAŞIMINDA ÜÇ FARKLI ALTERNATİF
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkmen gazının Türkiye’ye ulaştırılması noktasında "Bu alternatiflerden biri, Türkmen gazının swap yoluyla İran üzerinden Türkiye'ye gelmesi. Bir diğeri, Türkmen gazının İran ve Azerbaycan üzerinden yine swap yoluyla Türkiye'ye gelmesi ve bir diğeri de esasen daha uzun soluklu, daha sürdürülebilir ve daha büyük kapasiteli olan Türkmen gazının Hazar geçişli bir boru hattıyla Türkiye'ye gelmesi. Bunların hepsi masada, bunların hepsi konuştuğumuz konular" dedi.
İstanbul Kültür Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül Ketenci, AA muhabirine Türkiye-Türkmenistan arasındaki mutabakat zaptını değerlendirdi. Ketenci, Türkmenistan gazının Türk dünyası için de büyük önem taşıdığını ifade ederek "Azerbaycan'ın ekonomik kalkınması için enerji önemli bir bileşen, bu durum Türkmenistan ve diğer ülkeler için de geçerli. Bu sebeple bölgesel ve küresel ölçekte çok boyutlu işbirlikleri geliştirilmeli" ifadelerini kullandı.
“TÜRK DÜNYASININ GELİŞİMİ İÇİN KRİTİK ÖNEMDE”
Ketenci alternatiflerin doğru bir şekilde ele alınması gerektiğine işaret ederek "Türkmen gazının gelişi için en uygun alternatifin, altyapı çalışmaları uzun soluklu olsa bile Azerbaycan-Hazar güzergahıyla bağlantılı olduğu kanaatindeyim. Bu hat, Türk dünyasının gelişimi için kritik önemde ve güvenli bir hat" yorumunda bulundu.
TÜRKİYE VE TÜRKMENİSTAN ARASINDA ÖNEMLİ İŞ BİRLİĞİ
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya’da 1-3 Mart tarihleri arasında düzenlenen Antalya Diplomasi Forumuna katılmak üzere gelen Türkmenistan Milli Lideri ve Halk Maslahatı Başkanı Gurbankulu Berdimuhamedov ile bir araya gelmişti. Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığının 1 Mart tarihinde gerçekleşen görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye ile Türkmenistan arasında “Doğal Gaz Alanında İş Birliğinin Geliştirilmesine İlişkin Karşılıklı İş Birliği Mutabakat Zaptı”, ”Petrol ve Doğal Gaz Alanlarında İş Birliğine İlişkin Niyet Beyanı” ve “Türkmenistan Havayolları ile Türk Hava Kurumu Üniversitesi Arasında Mutabakat Muhtırası” imzalandığı kaydedilmişti.